Trwa ładowanie...

"Europejskie Malediwy". Hit jesieni wśród Polaków

Nowe inwestycje na lotnisku we Wlorze w Albanii sprawią, że ten kraj stanie się jeszcze bardziej atrakcyjny dla Polaków. Już teraz jednak "europejskie Malediwy" stają się hitem wśród Polaków planujących jesienny urlop.

Albania uchodzi za jeden z najtańszych krajów w EuropieAlbania uchodzi za jeden z najtańszych krajów w EuropieŹródło: Adobe Stock
d2j98fl
d2j98fl

Albania nazywana nie tylko "europejskimi Malediwami", "młodszą siostrą Chorwacji",od lat skrada serca wielu Polaków. Zaletą tego miejsca, oprócz pewnej pogody oraz bajkowych krajobrazów, jest także odległość od Polski, bowiem lot do Tirany trwa zaledwie niewiele ponad półtorej godziny.

Albania. Tanio, ciepło i szybki dojazd

Wypoczynek w Albanii jest znacznie tańszy niż w przypadku Włoch, Grecji, a nawet Chorwacji. Średnie temperatury przekraczające 20 st. C zaczynają się w tym kraju w czerwcu, a kończą dopiero pod koniec listopada.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Jagiełło nie znosił Wawelu. Ponure losy zamku, o których się nie mówi

Jest więc wystarczająco ciepło, żeby spędzić nieco czasu na plaży. - Nie wszyscy lubią spędzać w samolocie ok. 5 - 6 godzin, aby polecieć gdzieś dalej - mówiła w programie "Newsroom WP" dziennikarka WP Turystyka, Natalia Gumińska.

d2j98fl

Dodatkowo, w planach jest otwarcie Międzynarodowego Portu Lotniczego we Wlorze. Jeśli te plany się zrealizują, Polacy będą mieli jeszcze więcej powodów do radości, bowiem podróże do południowej części Albanii staną się jeszcze łatwiejsze.

Opowiedziała, co jedzą w Albanii. "Dość kontrowersyjne"

Natalia Gumińska opowiedziała także o kuchni albańskiej, która może być dla niektórych dość kontrowersyjna. W hotelach można znaleźć wszystko, czego dusza zapragnie, ale warto też wybrać się do miasta i spróbować lokalnych dań.

- To dość kontrowersyjne, ale Albańczycy bardzo często przygotowują dania z podrobów. Wydaje się to dość specyficzne - mówiła w programie "Newsroom WP". Przykładem może być tavë kosi, danie przyrządzane z podrobów jagnięcych lub kozich, ryżu pieczonego z mieszanką jogurtu i jajek oraz przypraw.

Źródło: WP Turystyka, "Newsroom" WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2j98fl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2j98fl
Więcej tematów