Co najczęściej gości na świątecznych stołach?
Dla większości z nas najważniejszą potrawą podczas wigilijnej kolacji jest karp. Z badania przeprowadzonego przez Instytut Homo Homini dla Polskiego Radia wynika, że 33% ankietowanych nie wyobraża sobie Wigilii bez tej potrawy.
Inne niezbędne potrawy podczas tej jedynej kolacji w roku to zupy - ponad 14% respondentów wskazało na barszcz z uszkami, a 11% na zupę grzybową. Na dalszych miejscach znalazły się też pierogi z kapustą i grzybami - 9,06%, uszka z grzybami - 7,12% oraz śledź - 6,47%.
Prezes Homo Homini Marcin Duma powiedział, że w przeprowadzanej ankiecie pojawiały się też mniej popularne dania takie jak kapusta wigilijna, kapusta z grochem, kluski z makiem, ryba po grecku, kapuśniak oraz paszteciki z kapustą i z grzybami. Mniej niż 1% wskazań miał kompot z suszonych owoców, kulebiak z kapustą, oraz sałatka jarzynowa.
Sondaż Homo Homini dla Polskiego Radia przeprowadzono telefonicznie na grupie 1082 osób, reprezentatywnej dla ogółu Polaków. Błąd oszacowania wynosi 3%, a poziom ufności 0, 95. Sondaż przeprowadzono metodą telefonicznych, standaryzowanych wywiadów kwestionariuszowych 22 grudnia.