Trwa ładowanie...

Co łączy zmywarkę z jesiennymi przetworami? Możesz się zaskoczyć

Zima bez domowych przetworów dla wielu osób jest nie do pomyślenia. Niestety proces przygotowywania słoików z dżemami, sokami czy ogórkami jest dość żmudny i uciążliwy. Można jednak trochę go sobie ułatwić, a z pomocą przychodzi urządzenie, które znajduje się obecnie w wielu domach. Chodzi o zmywarkę.

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjneŹródło: Getty Images, fot: kajakiki
d29t3ig
d29t3ig

Zmywarka posiada więcej funkcji niż mycie brudnych naczyń. Bardzo przydatna okazuje się podczas przygotowywania domowych, jesiennych przetworów. Dzięki niej proces pasteryzacji jest szybki, bezpieczny i, co ważne, skuteczny. A bez poprawnie wykonanej pasteryzacji zawartość słoików szybko się zepsuje.

Dlaczego ważna jest pasteryzacja?

Pasteryzacja jest niezbędna, jeśli chcemy, by nasze konfitury, sałatki i soki pozostawały smaczne przez całą zimę i wiosnę. Gotowanie czy pieczenie słoików bywa uciążliwe i grozi poparzeniem. Jak wspomina serwis Smaker.pl, można zrobić to dużo sprawniej, korzystając ze zmywarki.

Proces pasteryzacji ma na celu usunięcie wszelkich bakterii i grzybów, które mogą znajdować się w przygotowanych produktach. Przyjmuje się, że takie "gotowanie" słoików powinno trwać ok. 20 min., choć jednocześnie trzeba pamiętać, że im większy słoik, tym więcej czasu potrzebuje. Dłużej też należy pasteryzować przetwory w zalewie octowej.

d29t3ig

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Weszli do najdłuższej jaskini. Pokazali, co odkryli w środku

Pasteryzacja w zmywarce

Jeśli tylko masz zmywarkę i lubisz raczyć się domowymi przetworami, koniecznie wypróbuj sposób ze zmywarką. To doskonały patent nie tylko na wygodną pasteryzację, ale i w sytuacji, gdy mamy do przygotowania wiele słoików. Metoda jest bardzo łatwa. Po prostu należy ustawić słoiki z przetworami zakrętką do dołu. Następnie nastawiamy taki program zmywarki, który zapewnia temperaturę ok. 70-75 stopni Celsjusza. I tyle. Gdy cykl się zakończy, po prostu ostrożnie wyciągamy gotowe przetwory, które bezpiecznie przezimują w spiżarni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d29t3ig
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d29t3ig
Więcej tematów