Co łączy zmywarkę z jesiennymi przetworami? Możesz się zaskoczyć
Zima bez domowych przetworów dla wielu osób jest nie do pomyślenia. Niestety proces przygotowywania słoików z dżemami, sokami czy ogórkami jest dość żmudny i uciążliwy. Można jednak trochę go sobie ułatwić, a z pomocą przychodzi urządzenie, które znajduje się obecnie w wielu domach. Chodzi o zmywarkę.
Zmywarka posiada więcej funkcji niż mycie brudnych naczyń. Bardzo przydatna okazuje się podczas przygotowywania domowych, jesiennych przetworów. Dzięki niej proces pasteryzacji jest szybki, bezpieczny i, co ważne, skuteczny. A bez poprawnie wykonanej pasteryzacji zawartość słoików szybko się zepsuje.
Dlaczego ważna jest pasteryzacja?
Pasteryzacja jest niezbędna, jeśli chcemy, by nasze konfitury, sałatki i soki pozostawały smaczne przez całą zimę i wiosnę. Gotowanie czy pieczenie słoików bywa uciążliwe i grozi poparzeniem. Jak wspomina serwis Smaker.pl, można zrobić to dużo sprawniej, korzystając ze zmywarki.
Proces pasteryzacji ma na celu usunięcie wszelkich bakterii i grzybów, które mogą znajdować się w przygotowanych produktach. Przyjmuje się, że takie "gotowanie" słoików powinno trwać ok. 20 min., choć jednocześnie trzeba pamiętać, że im większy słoik, tym więcej czasu potrzebuje. Dłużej też należy pasteryzować przetwory w zalewie octowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pasteryzacja w zmywarce
Jeśli tylko masz zmywarkę i lubisz raczyć się domowymi przetworami, koniecznie wypróbuj sposób ze zmywarką. To doskonały patent nie tylko na wygodną pasteryzację, ale i w sytuacji, gdy mamy do przygotowania wiele słoików. Metoda jest bardzo łatwa. Po prostu należy ustawić słoiki z przetworami zakrętką do dołu. Następnie nastawiamy taki program zmywarki, który zapewnia temperaturę ok. 70-75 stopni Celsjusza. I tyle. Gdy cykl się zakończy, po prostu ostrożnie wyciągamy gotowe przetwory, które bezpiecznie przezimują w spiżarni.