Co łączy zmywarkę z jesiennymi przetworami? Możesz się zaskoczyć

Zima bez domowych przetworów dla wielu osób jest nie do pomyślenia. Niestety proces przygotowywania słoików z dżemami, sokami czy ogórkami jest dość żmudny i uciążliwy. Można jednak trochę go sobie ułatwić, a z pomocą przychodzi urządzenie, które znajduje się obecnie w wielu domach. Chodzi o zmywarkę.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Getty Images | kajakiki
oprac. MMIK

06.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 19:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zmywarka posiada więcej funkcji niż mycie brudnych naczyń. Bardzo przydatna okazuje się podczas przygotowywania domowych, jesiennych przetworów. Dzięki niej proces pasteryzacji jest szybki, bezpieczny i, co ważne, skuteczny. A bez poprawnie wykonanej pasteryzacji zawartość słoików szybko się zepsuje.

Dlaczego ważna jest pasteryzacja?

Pasteryzacja jest niezbędna, jeśli chcemy, by nasze konfitury, sałatki i soki pozostawały smaczne przez całą zimę i wiosnę. Gotowanie czy pieczenie słoików bywa uciążliwe i grozi poparzeniem. Jak wspomina serwis Smaker.pl, można zrobić to dużo sprawniej, korzystając ze zmywarki.

Proces pasteryzacji ma na celu usunięcie wszelkich bakterii i grzybów, które mogą znajdować się w przygotowanych produktach. Przyjmuje się, że takie "gotowanie" słoików powinno trwać ok. 20 min., choć jednocześnie trzeba pamiętać, że im większy słoik, tym więcej czasu potrzebuje. Dłużej też należy pasteryzować przetwory w zalewie octowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pasteryzacja w zmywarce

Jeśli tylko masz zmywarkę i lubisz raczyć się domowymi przetworami, koniecznie wypróbuj sposób ze zmywarką. To doskonały patent nie tylko na wygodną pasteryzację, ale i w sytuacji, gdy mamy do przygotowania wiele słoików. Metoda jest bardzo łatwa. Po prostu należy ustawić słoiki z przetworami zakrętką do dołu. Następnie nastawiamy taki program zmywarki, który zapewnia temperaturę ok. 70-75 stopni Celsjusza. I tyle. Gdy cykl się zakończy, po prostu ostrożnie wyciągamy gotowe przetwory, które bezpiecznie przezimują w spiżarni.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także
Komentarze (5)