Co jest w wędlinach? "Prawie w ogóle mięsa"
Klienci powinni pytać w sklepach, co jest w wędlinie - zachęcał do tego w "Sygnałach Dnia" w Programie Pierwszym Polskiego Radia minister rolnictwa Marek Sawicki.
25.05.2012 | aktual.: 25.05.2012 09:43
Komentując wczorajsze informacje prasowe o sposobie produkcji niektórych parówek i kiełbas minister przyznał, że czasem może w nich prawie w ogóle nie być mięsa. Jest to możliwe, gdyż po wejściu Polski do Unii Europejskiej zniesiono normy jakościowe wędlin.
Minister Sawicki podkreślił, że klienci powinni więc kupować świadomie i rezygnować z najtańszych wędlin, które są najgorszej jakości. - Jeśli sprzedawca nie będzie w stanie powiedzieć, co jest w wędlinie, to trzeba ją omijać szerokim łukiem - powiedział Marek Sawicki. Dodał, że na rynku jest dużo różnych produktów i można wybrać najlepsze wyroby polskich wędliniarzy.
- Polska żywność jest najsmaczniejsza i najzdrowsza na świecie - zakończył minister rolnictwa.
Najlepszych polskich wędlin będzie można spróbować jutro na pikniku programu "Poznaj Dobrą Żywność" w ogrodach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na warszawskim Ursynowie. Minister powiedział, że będą tam stoiska przeszło stu firm z produktami ekologicznymi ze znakiem "Poznaj Dobrą Żywność".