Ciężko chorują po zjedzeniu ryb z Zalewu Wiślanego. Jest ostrzeżenie GIS
W ostatnim czasie odnotowano pięć przypadków podejrzenia choroby Zalewu Wiślanego u mieszkańców powiatu nowodworskiego - przekazała w komunikacie GIS. Inspektorat ostrzega i zaleca ograniczenie spożycia ryb do końca maja.
Co musisz wiedzieć?
- W powiecie nowodworskim na Pomorzu pięć osób trafiło do szpitala po spożyciu ryb z Zalewu Wiślanego.
- U chorych - po spożyciu węgorzy i flądry - pojawiły się objawy, takie jak bóle mięśni i ciemne zabarwienie moczu.
- Zalecenia GIS: Do 31 maja 2025 r. zaleca się ograniczenie spożycia ryb z Zalewu Wiślanego.
Choroba Zalewu Wiślanego. Co to jest?
Choroba Haff, znana również jako choroba Zalewu Wiślanego, objawia się silnymi bólami mięśni, ciemnym zabarwieniem moczu oraz cechami niewydolności nerek. Symptomy te pojawiają się krótko po spożyciu znacznej ilości ryb, takich jak węgorze i flądry.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Burza po liście Episkopatu. Żukowska: to przerażające
Główny Inspektorat Sanitarny podjął działania mające na celu zbadanie przyczyn choroby. Próbki wody z Zalewu Wiślanego oraz ryby, zarówno świeże, jak i mrożone, zostały przekazane do badania w Państwowym Instytucie Weterynarii w Puławach.
Wyniki badań toksykologicznych będą znane w ciągu kilku tygodni. Do tego czasu GIS zaleca ograniczenie spożycia ryb z tego regionu.
Możliwe zatrucie po spożyciu ryb z Zalewu Wiślanego. Jakie są zalecenia dla mieszkańców?
GIS wydał komunikat, w którym zaleca ograniczenie spożycia dużych ilości flądry i węgorzy pochodzących z Zalewu Wiślanego do 31 maja 2025 r. W przypadku wystąpienia objawów, takich jak bóle mięśni czy ciemne zabarwienie moczu, po spożyciu ryb, należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza.
Źródło: PAP/GOV.pl/X