Beaujolais nouveau przybyło!
Beaujolais nouveau przybyło! - takim okrzykiem witano na całym
świecie otwarcie pierwszych beczek tego młodego wina z regionu w
środkowowschodniej Francji.
15.11.2007 | aktual.: 16.11.2007 07:46
Galeria
[
]( http://wiadomosci.wp.pl/beaujolais-nouveau-przybylo-6038708981126273g ) [
]( http://wiadomosci.wp.pl/beaujolais-nouveau-przybylo-6038708981126273g )
Beaujolais nouveau przybyło
Jak nakazuje tradycja, co roku w trzeci czwartek listopada równo o północy następuje uroczyste otwarcie beaujolais nouveau. Z racji różnicy czasu młode wino jako pierwsi skosztowali Japończycy. Japonia jest zresztą pierwszym światowym importerem beaujolais nouveau przed Niemcami i USA.
W Beaujeu, historycznej stolicy Beaujolais, regionu między Loarą a Saoną, święto młodego wina obchodzi się hucznie. Do miasta zjeżdżają winiarze z kraju i zagranicy. Przy wtórze muzyki odbywają się różnego rodzaju spektakle, parady z pochodniami, pokazy sztucznych ogni, a po zboczach pędzą taczki wypełnione płonącymi pędami winorośli, stąd nazwa święta Sarmentelles.
W smaku tegorocznego wina wyraźnie wyczuwa się maliny. Mimo wyjątkowo gorącego kwietnia i deszczowego lata, gorący sierpień wzbogacił winogrona w cukier i mamy rocznik, który charakteryzuje się słodyczą, elegancją i bogatym smakiem owocowym - powiedział producent beaujolais z VilliÚ-Morgon, Dominique Piron.
Nowością jest pojawienie się w tym roku beaujolais nouveau rose (różowego). To jednak tylko kropla (400 tys. butelek) w morzu pięćdziesięciu milionów butelek beaujolais nouveau czerwonego, z czego blisko połowa sprzedawana jest na eksport.
Dostawom pierwszej partii Beaujolais Nouveau do sklepów, barów, restauracji, wielkich supermarketów we Francji i za granicą towarzyszy zabawa i imprezy kulturalne, czyniąc z przedsięwzięcia komercyjnego święto eksponujące winiarskie tradycje Francji.
Tradycja zapoczątkowana w roku 1951 zarządzeniem francuskiego urzędu podatkowego, zezwalającego na sprzedaż młodego wina, utrzymuje się mimo narzekań na jakość trunku, na szkody ekologiczne wyrządzane intensywną, napędzaną tonami chemikaliów uprawą winorośli na niewielkim terytorium oraz na sztuczność i nadmierne skomercjalizowanie święta.
Beaujolais nouveau powstaje w wyniku przyspieszonego procesu winifikacji. Jest przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji i nie powinno być dłużej przechowywane.
Młode wino od ponad półwiecza trafia do handlu na miesiąc przed legalnym terminem komercjalizacji win wyprodukowanych ze zbiorów w kończącym się roku.