PolitykaBartłomiej M. posiedzi w areszcie. Sprawdziliśmy jego jadłospis

Bartłomiej M. posiedzi w areszcie. Sprawdziliśmy jego jadłospis

W czwartek na obiad makaron z sosem, dzień wcześniej panierowana mortadela. Współpracownik Antoniego Macierewicza Bartłomiej M. od dwóch tygodni przebywa w areszcie. Sprawdziliśmy, jakie menu obowiązuje w miejscu osadzenia byłego rzecznika MON.

Bartłomiej M. posiedzi w areszcie. Sprawdziliśmy jego jadłospis
Źródło zdjęć: © Forum | Krzysztof Zatycki
Magda Mieśnik

Sąd nie zgodził się na to, by Bartłomiej M. opuścił areszt. Zażalenie w tej sprawie składali jego obrońcy. To oznacza, że były rzecznik MON musi się przyzwyczaić do nowego jadłospisu. Menu w aresztach i zakładach karnych musi spełniać wiele wymogów. Jest nawet specjalne rozporządzenie ministra sprawiedliwości w tej sprawie.

Dwa razy dziennie owoce

Przepisy dokładnie opisują, jaką wartość odżywczą muszą mieć posiłki – białko 10-15 proc., tłuszcze - poniżej 30 proc., węglowodany - 50-65 proc. Ściśle określona jest także ich kaloryczność – co najmniej 2800 kalorii dziennie. Osadzeni muszą także otrzymywać 350-500 g warzyw na dobę i codziennie owoce do śniadania i kolacji - 200-300 g dziennie. Minimalny dzienny koszt posiłków to 4 zł.

Menu w Zakładzie Karnym w Tarnowie, gdzie przebywa Bartłomiej M., nie jest zbyt zróżnicowane. W czwartek na śniadanie, które jest podawane o 8:15, osadzeni dostali pół litra herbaty, 200 g chleba, 31,3 g margaryny i 100 g kiełbasy toruńskiej. Na obiad o 13:20 zaplanowano zupę borowikową (500 g), makaron z sosem z mięsa i wędlin, surówkę z białej kapusty i 250 ml kompotu. Kolacja o 17:15 wygląda podobnie do śniadania – pół litra herbaty, 200 g chleba, 31,3 g margaryny oraz 130 g pasztetu drobiowego. W środę na obiad była panierowana mortadela. W piątek będzie kotlet rybny, a w niedzielę mielony. Wszystkie posiłki i napoje osadzeni muszą spożyć w celi. Tygodniowy jadłospis prezentujemy pod tekstem.

Regulamin aresztu, w którym przebywa, jasno określa rozkład dnia Bartłomieja M. Punktualnie o godz. 6 rano współpracownik będzie budzony dzwonkiem. W niedzielę pół godziny później. 45 minut później odbywa się apel w celach. Do tej godziny osadzeni muszą pościelić łóżko i – zgodnie z regulaminem – mieć kompletny ubiór, czyli długie spodnie, koszulę lub bluzę. W czasie apelu trzeba stać na baczność. W ciągu dnia aż do wieczornego apelu o godz. 18:45 osadzeni mają zakaz chodzenia w pidżamie i leżenia w pościeli. Cisza nocna zaczyna się od godz. 22:00 i jest ogłaszana dzwonkiem.

Bartłomieja M. zdradziły rozmowy

Bartłomiej M. trafił do aresztu po tym jak został zatrzymany przez CBA w ramach śledztwa dotyczącego niekorzystnego rozporządzenia mieniem znacznej wartości i sprowadzenia bezpośredniego niebezpieczeństwa wyrządzenia znacznej szkody majątkowej w Polskiej Grupie Zbrojeniowej. Wśród zatrzymanych jest też m.in. były poseł PiS Mariusz Antoni K.

Poniedziałek

Śniadanie:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31.3g.
Kiełbasa krakowska 100g.
Obiad:
Zupa pomidorowa z ryżem 500g, Porcja kiełbasy pieczonej 100g,Ziemniaki 350g,
Sos grzybowy, Buraczki czerwone gotowane 150g. Kompot 0,25l.
Kolacja:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g
Ser biały chudy 100g. Cukier 45g.

Wtorek

Śniadanie:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g.
Pasztetowa wieprzowa 100g.
Obiad:
Zupa ziemniaczana 500g, Fasolka po bretońsku 300g.
Ogórek kiszony, Chleb 200g, Kompot 0,25l
Kolacja:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g.
Kiełbasa parówkowa 100g, Cukier około 45g.

Środa

Śniadanie:
Herbata 0,5l. Chleb 200g. Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g
Paprykarz 110g.
Obiad:
Zupa fasolowa z makaronem 500g. Ziemniaki 350g.
Mortadela panierowana 100g.
Buraczki czerwone gotowane 150g. Kompot 0,25l.
Kolacja:
Herbata 0,5l. Chleb 200g. Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g.
Parówki wieprzowe cienkie 100g. Cukier 45g.

Czwartek

Śniadanie:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g,
Kiełbasa toruńska 100g.
Obiad:
Zupa borowikowa z ziemniakami 500g, Sos z mięsa i wędlin 150g, Makaron,
Surówka z kapusty białej z marchewką i porem 150g, Kompot 0,25l
Kolacja:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g
Pasztet drobiowy 130g.

Piątek

Śniadanie:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g.
Ser biały chudy 100g. Jabłko 1 szt.
Obiad:
Barszcz biały z ziemniakami 500g, Kotlet mielony z ryby 80g, Ziemniaki 350g,
Kapusta biała kwaszona z dodatkami 150g, Kompot 0,25l
Kolacja:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g.
Jajko gotowane 2 szt, Cukier 45g,

Sobota

Śniadanie:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g
Kiełbasa parówkowa 100g. Musztarda, Jabłko 1 szt.
Obiad:
Rosół z makaronem 500g, Potrawka drobiowa 150g,
Ryż, Surówka z czerwonej kapusty i cebuli 150g. Kompot 0,25l.
Kolacja:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g.
Pasztetowa wieprzowa 100g. Miód 25g. Cukier 45g.

Niedziela

Śniadanie:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g,
Mielonka wieprzowa prasowana 100g.
Obiad:
Zupa porowa z ryżem 500g, Ziemniaki 350g, Kotlet mielony 80g,
Kapusta gotowana 150g, Kompot 0,25l
Kolacja:
Herbata 0,5l, Chleb 200g, Margaryna do smarowania pieczywa 31,3g,
Kiełbasa mortadela z pieczarkami 100g. Cukier 45g.

Masz newsa, zdjęcie lub film? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1090)