Trwa ładowanie...

Barszcz na Wigilię. Przepis na tradycyjne danie na Boże Narodzenie

Tradycyjną wigilijną zupą jest barszcz czerwony z uszkami. Dowiedz się, jak przygotować obowiązkowe danie na Boże Narodzenie. Jak przygotować zakwas? Ile czasu potrzeba, by powstał doskonały barszcz?

Barszcz na Wigilię. Przepis na tradycyjne danie na Boże NarodzenieŹródło: 123RF
d3rq17y
d3rq17y

Idealny barszcz na Boże Narodzenie. Jak go przygotować?

Barszcz na Wigilię bazuje na wywarze z buraków, suszonych grzybów i włoszczyzny. 24 grudnia spożywamy 12 potraw postnych, więc również barszcz powinien powstać bez dodatku mięsa. Najwyższej jakości barszcz przygotujemy na zakwasie buraczanym, który trzeba przyrządzić na 7 do 10 dni przed Wigilią. Jeśli mamy naprawdę niewiele czasu, możemy przygotować zakwas na dzień przed gotowaniem barszczu.

Jeśli w ogóle nie mamy czasu ani możliwości, by posłużyć się własnym zakwasem, możemy skorzystać z barszczu lub koncentratu ze sklepu. Z kolei uszka to po prostu małe pierogi z farszem z grzybów i kapusty. W zastępstwie uszek możemy podać krokiety albo paszteciki z podobnym nadzieniem.

Zakwas na barszcz czerwony – składniki

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 3-4 ząbki czosnku, przekrojone w poprzek
  • 1,5 litra chłodnej przegotowanej wody
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli

Zakwas na barszcz czerwony – sposób przygotowania:

  • Obierz buraki i opłucz je pod bieżącą wodą.
  • Pokrój buraki na cienkie plastry przy użyciu noża lub tarki.
  • Włóż buraki do słoika, przekładając plastry czosnkiem i liśćmi laurowymi. Dodaj także ziele angielskie.
  • W drugim naczyniu rozpuść sól w wodzie i wlej roztwór do słoika z burakami. Niech naczynie się wypełni.
  • Przykryj słoik czystą ścierką i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.
  • Gdy zakwas będzie gotowy, na powierzchni pojawi się piana. (Uważajmy, żeby nie pojawiła się pleśń).
  • Buraki skiszą się szybciej, jeśli dodasz do nich łyżkę wody z kiszonych ogórków albo kapusty.

Barszcz wigilijny – składniki:

  • 1,5 l zakwasu na barszcz czerwony
  • 0,5 kg buraków
  • 100 g suszonych grzybów
  • włoszczyzna
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • ocet spirytusowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • sok z cytryny

Barszcz wigilijny – przygotowanie:

  • Dzień przed przygotowaniem barszczu zalej grzyby wodą.
  • Następnego dnia umyj buraki, zawiń je w folię i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
  • Gdy buraki nieco wystygną, obierz je i pokrój w kostkę.
  • Odcedź wodę z grzybami.
  • Zakwas przelej do garnka z wodą po grzybach, przecedzając go przez sitko. Zachowaj proporcje: 3/4 wywaru i 1/4 zakwasu.
  • Dodaj przyprawy: majeranek, sól, cukier i pieprz.
  • Mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu. Uważaj, żeby barszcz się nie zagotował.
  • Dodaj pieczone buraki.
  • Podgrzewaj barszcz nadal, bez zagotowania.
  • Dodaj ocet albo kieliszek wina.
  • Przed podaniem dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Najlepszy barszcz będzie miał rubinową barwę i wykwintny, delikatnie ostry smak. Podaj go z porcją uszek.
d3rq17y

Zobacz też: Burza po słowach rzecznika Andrzeja Dudy na temat nagrania o sędziach. Rzecznik rządu komentuje

Masz news, zdjęcie lub film? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3rq17y
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rq17y
Więcej tematów