Barszcz na Wigilię. Przepis na tradycyjne danie na Boże Narodzenie

Tradycyjną wigilijną zupą jest barszcz czerwony z uszkami. Dowiedz się, jak przygotować obowiązkowe danie na Boże Narodzenie. Jak przygotować zakwas? Ile czasu potrzeba, by powstał doskonały barszcz?

Barszcz na Wigilię. Przepis na tradycyjne danie na Boże Narodzenie
Źródło zdjęć: © 123RF

19.12.2019 10:55

Idealny barszcz na Boże Narodzenie. Jak go przygotować?

Barszcz na Wigilię bazuje na wywarze z buraków, suszonych grzybów i włoszczyzny. 24 grudnia spożywamy 12 potraw postnych, więc również barszcz powinien powstać bez dodatku mięsa. Najwyższej jakości barszcz przygotujemy na zakwasie buraczanym, który trzeba przyrządzić na 7 do 10 dni przed Wigilią. Jeśli mamy naprawdę niewiele czasu, możemy przygotować zakwas na dzień przed gotowaniem barszczu.

Jeśli w ogóle nie mamy czasu ani możliwości, by posłużyć się własnym zakwasem, możemy skorzystać z barszczu lub koncentratu ze sklepu. Z kolei uszka to po prostu małe pierogi z farszem z grzybów i kapusty. W zastępstwie uszek możemy podać krokiety albo paszteciki z podobnym nadzieniem.

Zakwas na barszcz czerwony – składniki

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 3-4 ząbki czosnku, przekrojone w poprzek
  • 1,5 litra chłodnej przegotowanej wody
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli

Zakwas na barszcz czerwony – sposób przygotowania:

  • Obierz buraki i opłucz je pod bieżącą wodą.
  • Pokrój buraki na cienkie plastry przy użyciu noża lub tarki.
  • Włóż buraki do słoika, przekładając plastry czosnkiem i liśćmi laurowymi. Dodaj także ziele angielskie.
  • W drugim naczyniu rozpuść sól w wodzie i wlej roztwór do słoika z burakami. Niech naczynie się wypełni.
  • Przykryj słoik czystą ścierką i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.
  • Gdy zakwas będzie gotowy, na powierzchni pojawi się piana. (Uważajmy, żeby nie pojawiła się pleśń).
  • Buraki skiszą się szybciej, jeśli dodasz do nich łyżkę wody z kiszonych ogórków albo kapusty.

Barszcz wigilijny – składniki:

  • 1,5 l zakwasu na barszcz czerwony
  • 0,5 kg buraków
  • 100 g suszonych grzybów
  • włoszczyzna
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • ocet spirytusowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • sok z cytryny

Barszcz wigilijny – przygotowanie:

  • Dzień przed przygotowaniem barszczu zalej grzyby wodą.
  • Następnego dnia umyj buraki, zawiń je w folię i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
  • Gdy buraki nieco wystygną, obierz je i pokrój w kostkę.
  • Odcedź wodę z grzybami.
  • Zakwas przelej do garnka z wodą po grzybach, przecedzając go przez sitko. Zachowaj proporcje: 3/4 wywaru i 1/4 zakwasu.
  • Dodaj przyprawy: majeranek, sól, cukier i pieprz.
  • Mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu. Uważaj, żeby barszcz się nie zagotował.
  • Dodaj pieczone buraki.
  • Podgrzewaj barszcz nadal, bez zagotowania.
  • Dodaj ocet albo kieliszek wina.
  • Przed podaniem dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Najlepszy barszcz będzie miał rubinową barwę i wykwintny, delikatnie ostry smak. Podaj go z porcją uszek.

Masz news, zdjęcie lub film? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)