Barszcz na Wigilię. Przepis na tradycyjne danie na Boże Narodzenie
Tradycyjną wigilijną zupą jest barszcz czerwony z uszkami. Dowiedz się, jak przygotować obowiązkowe danie na Boże Narodzenie. Jak przygotować zakwas? Ile czasu potrzeba, by powstał doskonały barszcz?
19.12.2019 10:55
Idealny barszcz na Boże Narodzenie. Jak go przygotować?
Barszcz na Wigilię bazuje na wywarze z buraków, suszonych grzybów i włoszczyzny. 24 grudnia spożywamy 12 potraw postnych, więc również barszcz powinien powstać bez dodatku mięsa. Najwyższej jakości barszcz przygotujemy na zakwasie buraczanym, który trzeba przyrządzić na 7 do 10 dni przed Wigilią. Jeśli mamy naprawdę niewiele czasu, możemy przygotować zakwas na dzień przed gotowaniem barszczu.
Jeśli w ogóle nie mamy czasu ani możliwości, by posłużyć się własnym zakwasem, możemy skorzystać z barszczu lub koncentratu ze sklepu. Z kolei uszka to po prostu małe pierogi z farszem z grzybów i kapusty. W zastępstwie uszek możemy podać krokiety albo paszteciki z podobnym nadzieniem.
Zakwas na barszcz czerwony – składniki
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 3-4 ząbki czosnku, przekrojone w poprzek
- 1,5 litra chłodnej przegotowanej wody
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
Zakwas na barszcz czerwony – sposób przygotowania:
- Obierz buraki i opłucz je pod bieżącą wodą.
- Pokrój buraki na cienkie plastry przy użyciu noża lub tarki.
- Włóż buraki do słoika, przekładając plastry czosnkiem i liśćmi laurowymi. Dodaj także ziele angielskie.
- W drugim naczyniu rozpuść sól w wodzie i wlej roztwór do słoika z burakami. Niech naczynie się wypełni.
- Przykryj słoik czystą ścierką i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.
- Gdy zakwas będzie gotowy, na powierzchni pojawi się piana. (Uważajmy, żeby nie pojawiła się pleśń).
- Buraki skiszą się szybciej, jeśli dodasz do nich łyżkę wody z kiszonych ogórków albo kapusty.
Barszcz wigilijny – składniki:
- 1,5 l zakwasu na barszcz czerwony
- 0,5 kg buraków
- 100 g suszonych grzybów
- włoszczyzna
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- ocet spirytusowy
- sól
- pieprz
- cukier
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- sok z cytryny
Barszcz wigilijny – przygotowanie:
- Dzień przed przygotowaniem barszczu zalej grzyby wodą.
- Następnego dnia umyj buraki, zawiń je w folię i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Gdy buraki nieco wystygną, obierz je i pokrój w kostkę.
- Odcedź wodę z grzybami.
- Zakwas przelej do garnka z wodą po grzybach, przecedzając go przez sitko. Zachowaj proporcje: 3/4 wywaru i 1/4 zakwasu.
- Dodaj przyprawy: majeranek, sól, cukier i pieprz.
- Mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu. Uważaj, żeby barszcz się nie zagotował.
- Dodaj pieczone buraki.
- Podgrzewaj barszcz nadal, bez zagotowania.
- Dodaj ocet albo kieliszek wina.
- Przed podaniem dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Najlepszy barszcz będzie miał rubinową barwę i wykwintny, delikatnie ostry smak. Podaj go z porcją uszek.
Masz news, zdjęcie lub film? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl