ŚwiatZestarzeć się jak drożdże i muchy

Zestarzeć się jak drożdże i muchy

Najnowsze badania wykazały, że organizmy takie jak robaki, owady czy drożdże starzeją się w podobny sposób. Naukowcy uważają, ze część danych na temat starzenia się organizmów niższych będzie można odnieść do ssaków i do człowieka.

10.04.2001 | aktual.: 22.06.2002 14:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Molekularne podstawy procesu starzenia się zostały najlepiej poznane u robaka Caenorhabditis elegans. W jego starzeniu się kluczową rolę odgrywa gen daf-2. Koduje on białko należące do rodziny insulinowych receptorów komórkowych. Pewne mutacje genu daf-2 pozwalają robakowi cieszyć się życiem znacznie dłużej.

W najnowszym numerze Science badacze z Brown University w Providence w Rhode Island opublikowali wyniki badań, które wykazały, że wydłużanie życia muszki owocowej Drosophila melanogaster zależy od mechanizmów, w których biorą udział czynniki insulinopodobne. Samice much, które mają tylko nieprawidłowe kopie genu InR (odpowiednik robaczego genu daf-2), żyją znacznie dłużej niż zwykle muchy.

Dodatkowych argumentów dostarczyła praca zespołu badaczy z University College London, którzy wykazali, iż wydłużeniu ulega czas życia much z nieaktywną wersją innego białka chico, które bierze udział w mechanizmie insulinowym.

Zdaniem trzeciej grupy badaczy również drożdże starzeją się w podobny sposób do robaków. Naukowcy z University of Southern California w Los Angeles wyhodowali szczepy drożdży, które żyły trzy razy dłużej niż zwykłe. Wszystkie posiadały mutacje w genie Sch9, który odgrywa u drożdży podobną rolę co daf-2 u robaków.

Większość naukowców z entuzjazmem komentuje wyniki badań swoich kolegów. Badania nad starzeniem się człowieka ulegną znacznemu przyspieszeniu, gdy wykorzystamy informacje o tym procesie u innych organizmów. (aso)

(Medyczna Agencja Informacyjna)

badaniaprocesstarzenie
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także
Komentarze (0)