Zbyt ciemny chleb? Może piekarnia dodaje zakazany barwnik
Co 12 piekarnia dodaje do chleba
niedozwolony barwnik, a połowa pieczywa produkowanego w Polsce
jest źle oznakowana. Takie są wyniki najnowszej kontroli
przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-
Spożywczych - pisze "Dziennik Polski".
Inspektorzy sprawdzili jakość handlową pieczywa pszennego, żytniego i mieszanego w 182 piekarniach na terenie 16 województw. Ponad 8% skontrolowanych piekarni stosowało do produkcji pieczywa karmel jako barwnik, co jest zakazane.
Badania wykazały, że karmel amoniakalny i amoniakalno-siarczynowy jako dodatek do pieczywa może powodować zmiany w obrazie krwi, głównie zmniejszając liczbę białych ciałek krwi, co może prowadzić do białaczki. Substancja ta powoduje również nadpobudliwość i nadmierne skurcze mięśni - wyjaśnia Stanisław Kowalczyk, zastępca inspektora IJHARS.
Barwienie chleba to sposób na zafałszowanie składu chemicznego miękiszu. Konsumenci kojarzą ciemny kolor pieczywa z jego większymi wartościami zdrowotnymi. Faktycznie, produkty z mąki razowej mają więcej błonnika, witamin z grupy B i składników mineralnych. Taki chleb ma jednak mankamenty technologiczne - trudniej wyrasta, ma bardziej zbitą strukturę i łatwiej się kruszy.
Barwienie pieczywa to pomysł na to, by zaproponować klientowi chleb "ciemny", a jednocześnie mający pożądane właściwości organoleptyczne, charakterystyczne dla wypieków z mąki jasnej - ocenia prof. Halina Gambuś, specjalista w dziedzinie przetwórstwa zbóż z Katedry Technologii Węglowodanów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.