Zapowiada zmiany. A tak wyglądało śniadanie w szpitalu minister Sójki
Ryż na mleku, chleb razowy, 14 g masła, 50 g polędwicy drobiowej, sałata i jabłko - tak we wtorek wyglądało śniadanie w szpitalu, w którym leczy Katarzyna Sójka. Tego samego dnia minister zdrowia ogłosiła program "Dobry Posiłek", zakładający poprawę jakości jedzenia dla pacjentów.
Założenia nowego "konkretu" PiS nowa mister zdrowia przestawiła w specjalnym nagraniu. - Zdrowie jest najważniejsze. Dlatego znacząco zwiększyliśmy finansowanie ochrony zdrowia. Wprowadziliśmy cyfrowe recepty, poprawiamy dostępność opieki zdrowotnej. Ale zdrowie to także dobre wyżywienie w trakcie leczenia - powiedziała Katarzyna Sójka.
I dodała, że "dobrze zna realia polskich szpitali". - Pacjenci często nie są zadowoleni z jakości serwowanych tam posiłków. Musimy to zmienić, znamy ten problem (...). Dlatego nasz nowy program "Dobry Posiłek" wprowadzamy dla wszystkich pacjentów polskich szpitali. To nie tylko dostęp do smacznej i zdrowej diety, ale także możliwość porady dietetyka - zapewniła.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy minister zdrowia zacznie od zmian na swoim podwórku? Sprawdziliśmy, jak wyglądają posiłki w szpitalu w Ostrowie Wielkopolskim. Jadłospis placówki znajduje się w internecie.
W dniu, w którym minister ogłaszała program, pacjenci mogą liczyć na posiłki o łącznej zawartości 2193 kcal. 85 g białka, 83 g tłuszczy i 305 g węglowodanów.
Śniadanie - ryż na mleku 300 ml, chleb razowy 40 g, chleb zwykły 60 g, masło 14 g, polędwica drobiowa 50 g, kawa zbożowa 250 ml, sałata i jabłko.
Obiad - grochówka 300 ml, bitka wieprzowa w sosie 160 g, ziemniaki 200 g surówka z kapusty pekińskiej 120 g oraz 250 ml kompotu owocowego.
Kolacja - chleb zwykły 100 g, masło 20 g, pasta rybna 60 g, herbata 250 ml, sałata.
Posiłkiem dodatkowym będzie jogurt owocowy.
Zacierki i zupy mleczne
W kolejnych dniach pacjenci na śniadanie mogą spodziewać się zacierek, pasztetu, kaszy jęczmiennej na mleku, bułki z dżemem, płatków owsianych, jajek gotowanych czy makaronu na mleku.
Na obiad: zupy krupnik oraz kapuśniaczków z ziemniakami i sosem pomidorowym, rosołu z makaronem, czy kurczaka z surówką z marchwi i jabłka. W piątki zupy owocowej z makaronem, ryby smażonej z ziemniakami oraz sałatą lodową i olejem.
Kolacja to z reguły chleb z dodatkami, np. masła, golonkowej, łopatki prasowanej czy twarożku. Dzienna liczba kcal do końca tygodnia waha się od 1988 w niedzielę do 2350 w czwartek.
"Dieta chlebowa dla dziecka"
W internecie są zdjęcia posiłków ze szpitala w Ostrowie Wielkopolskim. W styczniu mama jednej z pacjentek skarżyła się, że jej córeczka po chorobie nowotworowej dostała dwa jajka, pięć kromek chleba i liść sałaty. "Dieta chlebowa dla dziecka" - stwierdziła.
Czytaj też: