Wyrzucamy blisko 4 mln ton jedzenia
Polacy wyrzucą w tym roku do śmieci roku blisko 4 mln ton jedzenia - taka jego ilość wystarczyłaby do trzykrotnego wypełnienia warszawskiego Stadionu Narodowego. Banki Żywności zachęcają, by przed świętami zapoznać się ze sposobami na niemarnowanie żywności.
22.12.2010 | aktual.: 22.12.2010 08:36
Jak zauważają Banki Żywności, czas świąt Bożego Narodzenia to okres dużych zakupów - półki i lodówki wypełniają się wtedy produktami, z których zostaną przygotowane świąteczne potrawy. W tym czasie żywności więcej kupujemy i przygotowujemy, ale też marnujemy.
- Banki Żywności to organizacje charytatywne, których celem jest uświadamianie skali i skutków marnowania jedzenia i zagospodarowanie żywności. Szacuje się, że jedna trzecia żywności jest wyrzucana do koszy lub kierowana do firm utylizacyjnych. Część z tych produktów można byłoby uratować, część to wciąż pełnowartościowa żywność. To szczególnie przykre w czasie świąt, kiedy myślimy o ponad 2 mln osób w Polsce, które żyją w trudnych warunkach materialnych - powiedział Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności, która co roku prowadzi przedświąteczną zbiórkę żywności dla potrzebujących.
Banki Żywności przypominają, że marnowanie jedzenia wywiera negatywne skutki także dla środowiska - kilogram zmarnowanej wołowiny oznacza 50 tys. litrów zmarnowanej wody, która została zużyta do jej wyprodukowania.
W święta warto pamiętać o kliku zasadach, które pomogą ograniczyć marnowanie żywności. Szczególnie ważne jest tu planowanie zakupów i przygotowanie właściwych porcji, odpowiednie przechowywanie żywności, tj. trzymanie w chłodzie i zamrażanie, a także wykorzystywanie pozostałych składników do przygotowania innych dań.
Pomysły i porady ekspertów dotyczące sposobów na niemarnowanie jedzenia w święta można znaleźć na stronie internetowej www.niemarnuje.pl. Każdy może tam także podzielić się dobrymi radami z innymi internautami. Na stronie znajduje się m.in. zakładka "Kucharze nie marnują", gdzie można znaleźć ponad 650 przepisów kulinarnych oraz porady, co zrobić ze składnikami, które pozostały w naszych lodówkach po świętach. Są tam również pomysły na to, w jaki sposób długo przechować żywność.
Eksperci zwracają uwagę, że za 60% marnowanej żywności odpowiedzialni są konsumenci. Najczęstszą przyczyną wyrzucania żywności - szczególnie w okresie świąt - są zbyt duże zakupy; w badaniach zrealizowanych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności w 2009 r. wskazało na nie aż 41% respondentów. Kolejne powody to zakup produktu złej jakości (29%), przegapienie terminu do spożycia (28%) oraz złe przechowywanie (27%).
Banki żywności są pośrednikiem między darczyńcami produktów spożywczych a ok. trzema tysiącami organizacji pomocowych. Tą drogą z ich pomocy korzysta ok. miliona osób w Polsce. W tegorocznej przedświątecznej zbiórce zebrano w całej Polsce ponad 620 produktów spożywczych.