Wyrzucamy blisko 4 mln ton jedzenia
Polacy wyrzucą w tym roku do śmieci roku blisko 4 mln ton jedzenia - taka jego ilość wystarczyłaby do trzykrotnego wypełnienia warszawskiego Stadionu Narodowego. Banki Żywności zachęcają, by przed świętami zapoznać się ze sposobami na niemarnowanie żywności.
Jak zauważają Banki Żywności, czas świąt Bożego Narodzenia to okres dużych zakupów - półki i lodówki wypełniają się wtedy produktami, z których zostaną przygotowane świąteczne potrawy. W tym czasie żywności więcej kupujemy i przygotowujemy, ale też marnujemy.
- Banki Żywności to organizacje charytatywne, których celem jest uświadamianie skali i skutków marnowania jedzenia i zagospodarowanie żywności. Szacuje się, że jedna trzecia żywności jest wyrzucana do koszy lub kierowana do firm utylizacyjnych. Część z tych produktów można byłoby uratować, część to wciąż pełnowartościowa żywność. To szczególnie przykre w czasie świąt, kiedy myślimy o ponad 2 mln osób w Polsce, które żyją w trudnych warunkach materialnych - powiedział Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności, która co roku prowadzi przedświąteczną zbiórkę żywności dla potrzebujących.
Banki Żywności przypominają, że marnowanie jedzenia wywiera negatywne skutki także dla środowiska - kilogram zmarnowanej wołowiny oznacza 50 tys. litrów zmarnowanej wody, która została zużyta do jej wyprodukowania.
W święta warto pamiętać o kliku zasadach, które pomogą ograniczyć marnowanie żywności. Szczególnie ważne jest tu planowanie zakupów i przygotowanie właściwych porcji, odpowiednie przechowywanie żywności, tj. trzymanie w chłodzie i zamrażanie, a także wykorzystywanie pozostałych składników do przygotowania innych dań.
Pomysły i porady ekspertów dotyczące sposobów na niemarnowanie jedzenia w święta można znaleźć na stronie internetowej www.niemarnuje.pl. Każdy może tam także podzielić się dobrymi radami z innymi internautami. Na stronie znajduje się m.in. zakładka "Kucharze nie marnują", gdzie można znaleźć ponad 650 przepisów kulinarnych oraz porady, co zrobić ze składnikami, które pozostały w naszych lodówkach po świętach. Są tam również pomysły na to, w jaki sposób długo przechować żywność.
Eksperci zwracają uwagę, że za 60% marnowanej żywności odpowiedzialni są konsumenci. Najczęstszą przyczyną wyrzucania żywności - szczególnie w okresie świąt - są zbyt duże zakupy; w badaniach zrealizowanych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności w 2009 r. wskazało na nie aż 41% respondentów. Kolejne powody to zakup produktu złej jakości (29%), przegapienie terminu do spożycia (28%) oraz złe przechowywanie (27%).
Banki żywności są pośrednikiem między darczyńcami produktów spożywczych a ok. trzema tysiącami organizacji pomocowych. Tą drogą z ich pomocy korzysta ok. miliona osób w Polsce. W tegorocznej przedświątecznej zbiórce zebrano w całej Polsce ponad 620 produktów spożywczych.