RegionalneWrocławWrocław. Powołano do życia Wrocławską Radę Gastronomii. Ma pomóc w dobie kryzysu covidowego

Wrocław. Powołano do życia Wrocławską Radę Gastronomii. Ma pomóc w dobie kryzysu covidowego

Prezydent Jacek Sutryk powołał do życia Wrocławską Radę Gastronomii. Jeszcze przed pandemią COVID-19 branża gastronomiczna w stolicy Dolnego Śląska stawała się coraz ważniejszym sektorem usług, atrakcyjnym dla mieszkańców i turystów. Niestety, rozwój pandemii i wprowadzone obostrzenia w zakresie prowadzenia działalności gastronomicznej nie tylko zahamowały jej rozwój, ale zagroziły funkcjonowaniu wielu firm z branży restauracyjnej.

Wrocław. Powołano do życia Wrocławską Radę Gastronomii. Ma pomóc w dobie kryzysu covidowego
Wrocław. Powołano do życia Wrocławską Radę Gastronomii. Ma pomóc w dobie kryzysu covidowego
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Łukasz Kuczera

18.05.2021 | aktual.: 06.03.2024 20:50

Powołanie Wrocławskiej Rady Gastronomii jest konkretną odpowiedzią Wrocławia na kryzys wywołany przez pandemię koronawirusa, a także, w perspektywie, szansą na wypracowanie wspólnej wizji marki gastronomicznej miasta. Promocja wrocławskiej gastronomii poza granicami miasta i kraju jest szansą na jej dynamiczny rozwój.

Wrocław. Powołano do życia Wrocławską Radę Gastronomii. Ma pomóc w dobie kryzysu covidowego

Zaproszone do rady osoby są przedstawicielami szeroko rozumianej wrocławskiej branży gastronomicznej, a ich zadaniem będzie opiniowanie i inicjowanie działań zmierzających do poprawy sytuacji w tym sektorze.

Ponadto do zadań rady będzie należało m. innymi: inicjowanie współpracy i zrzeszania się przedsiębiorców z branży, wspieranie promocji Wrocławia poprzez gastronomię, promowanie konkursów, festiwali i wydarzeń gastronomicznych, a także wspieranie praktycznej nauki zawodów gastronomicznych oraz doskonalenia zawodowego pracowników gastronomii. Rada ma charakter społeczny, a jej kadencja wynosić będzie 2 lata.

Napad na jubilera w Bolesławcu. Policja poszukuje tego mężczyzny

Wrocław. Wrocławska Rada Gastronomii - skład

1) Przewodnicząca Rady - Małgorzata Golak - Biuro Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia;

2) Wiceprzewodniczącą Rady - Izabela Pieniążczak - Biuro Prezydenta Urzędu Miejskiego Wrocławia;

3) Sekretarz Rady - Katarzyna Chrobak - Biuro Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia;

Członkowie rady:

a) Beata Śniechowska - restauracja Młoda Polska Bistro&Pianino,

b) Jolanta Jurkowlaniec - restauracja Dinette Bistro,

c) Piotr Gomułkiewicz - Bistro Narożnik,

d) Damian Kogutiuk - Food&Event Group,

e) Agnieszka Skraburska - restauracja Cafe de France,

f) Krzysztof Zych - restauracja Cuda na kiju,

g) Paweł Mrówczynski - restauracja Panczo,

h) Maciej Koła - festiwale gastronomiczne Gastro Miasto,

i) Magdalena Johri - restauracja Masala Indian Restaurant,

j) Bartosz Jędrasiak - restauracja Woo Thai,

k) Marcin Chmielewski - restauracja Przystań&Marina,

l) Simone Mangone - Pizzeria Bube,

m) Jarosław Błandzinski - restauracja Ban Thai,

n) Agata Gwadera-Urlep - radna Rady Miejskiej Wrocławia,

o) Małgorzata Wojciechowska - Wydział Promocji Miasta i Turystyki Urzędu Miejskiego Wrocławia,

p) Beata Urbanowicz - Wydział Architektury i Budownictwa Urzędu Miejskiego Wrocławia.

Źródło artykułu:wroclaw.wp.pl
wrocławgastronomiaCovid-19
Zobacz także
Komentarze (0)