Wołowina w każdym ziarenku. Czy to jeszcze ryż?
Grupa naukowców z Korei Południowej opracowała innowacyjny rodzaj żywności. "Ryż wołowy" ma stanowić najbardziej zrównoważone źródło białka i zapewniać autentyczne doznania smakowe.
- Po ugotowaniu ryż zachowuje swój tradycyjny wygląd, ale niesie ze sobą wyjątkową mieszankę aromatów, w tym lekką nutę orzechową i charakterystyczną dla mięsa umami - mówi profesor Jinkee Hong, który kierował pracami na Uniwersytecie Yonsei w Korei Południowej. - Chociaż nie odwzorowuje dokładnie smaku wołowiny, oferuje przyjemne i nowatorskie doznania smakowe. Próbowaliśmy go z różnymi dodatkami i dobrze komponuje się z szeroką gamą potraw - zachwala innowacyjny produkt.
Wyhodowali "ryż wołowy"
Naukowcy z Seulu pokryli ziarna zwykłego ryżu żelatyną rybną, po czym zaszczepili komórki macierzyste tkanki mięśniowej i tłuszczu krowiego. Hodowlę pozostawiono w warunkach laboratoryjnych na 9-11 dni.
Badania wykazały, że mięsny ryż zawiera o 8 proc. więcej białka i 7 proc. więcej tłuszczu niż zwykły ryż. Jest nieco twardszy i bardziej kruchy, a nie klejący. Zdaniem naukowców może stanowić tańsze i bardziej zrównoważone źródło białka niż tradycyjna wołowina, przy znacznie mniejszym śladzie węglowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zgubiła portfel w sklepie. Kobieta z premedytacją okradła seniorkę
Naukowcy uważają, że ryż hybrydowy nie tylko sprawi, że żywność stanie się bardziej zrównoważona i przystępna cenowo, ale przede wszystkim pomoże w walce z głodem. Może też stanowić racje żywnościowe dla astronautów i wojska.
- Przyszłe wersje ryżu mogą zawierać inne rodzaje mięsa lub ryb, aby zaspokoić różne gusta i wymagania żywieniowe - wskazuje Hong.
Źródło: The Guardian