Wołowina w każdym ziarenku. Czy to jeszcze ryż?
Grupa naukowców z Korei Południowej opracowała innowacyjny rodzaj żywności. "Ryż wołowy" ma stanowić najbardziej zrównoważone źródło białka i zapewniać autentyczne doznania smakowe.
- Po ugotowaniu ryż zachowuje swój tradycyjny wygląd, ale niesie ze sobą wyjątkową mieszankę aromatów, w tym lekką nutę orzechową i charakterystyczną dla mięsa umami - mówi profesor Jinkee Hong, który kierował pracami na Uniwersytecie Yonsei w Korei Południowej. - Chociaż nie odwzorowuje dokładnie smaku wołowiny, oferuje przyjemne i nowatorskie doznania smakowe. Próbowaliśmy go z różnymi dodatkami i dobrze komponuje się z szeroką gamą potraw - zachwala innowacyjny produkt.
Wyhodowali "ryż wołowy"
Naukowcy z Seulu pokryli ziarna zwykłego ryżu żelatyną rybną, po czym zaszczepili komórki macierzyste tkanki mięśniowej i tłuszczu krowiego. Hodowlę pozostawiono w warunkach laboratoryjnych na 9-11 dni.
Badania wykazały, że mięsny ryż zawiera o 8 proc. więcej białka i 7 proc. więcej tłuszczu niż zwykły ryż. Jest nieco twardszy i bardziej kruchy, a nie klejący. Zdaniem naukowców może stanowić tańsze i bardziej zrównoważone źródło białka niż tradycyjna wołowina, przy znacznie mniejszym śladzie węglowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naukowcy uważają, że ryż hybrydowy nie tylko sprawi, że żywność stanie się bardziej zrównoważona i przystępna cenowo, ale przede wszystkim pomoże w walce z głodem. Może też stanowić racje żywnościowe dla astronautów i wojska.
- Przyszłe wersje ryżu mogą zawierać inne rodzaje mięsa lub ryb, aby zaspokoić różne gusta i wymagania żywieniowe - wskazuje Hong.
Źródło: The Guardian