Wiemy, na jakich zasadach nastąpi otwarcie restauracji. Kolejne etapy odmrażania gospodarki
Od poniedziałku 18 maja w Polsce rusza kolejny etap odmrażania gospodarki. Jedną z branż, która po wielu tygodniach zamrożenia, w końcu może zacząć działać, jest gastronomia. Otwarcie restauracji już zatem za kilka dni. Wiemy, na jakich zasadach lokale gastronomiczne będą funkcjonować.
14.05.2020 | aktual.: 14.05.2020 14:49
Trzeci etap odmrażania gospodarki. Otwarcie restauracji
Polska gospodarka powoli zaczyna ruszać z miejsca. Luzowanie obostrzeń, wprowadzonych w związku z pandemią koronawirusa, odbywa się jednak stopniowo. Co więcej, musimy pamiętać, że nic nie będzie funkcjonowało tak, jak przed epidemią. Każda branża musi dostosować się do nowej sytuacji, sprostać wymogom sanitarnym i działać w warunkach tzw. nowej normalności.
Od 18 maja rusza trzeci już etap odmrażania gospodarki. Tym razem rząd umożliwił m.in. otwarcie restauracji, salonów fryzjerskich i kosmetycznych.
Otwarcie restauracji. Wiemy, jak lokale gastronomiczne będą funkcjonować po uruchomieniu kolejnego etapu odmrażania gospodarki
Od 18 maja możliwe będzie otwarcie restauracji, kawiarni i barów. Klienci będą mogli przebywać zarówno w środku lokalu, jak i w ogródku na zewnątrz. Premier Mateusz Morawiecki zaapelował, by "otwierać ogródki gdzie się da", ponieważ na zewnątrz jest bezpieczniej. Od najbliższego poniedziałku czynne będą też kawiarnie i restauracje w centrach handlowych, które będą funkcjonowały w specjalnie wydzielonych przestrzeniach gastronomicznych.
Otwarcie restauracji - zasady
- Liczba klientów restauracji będzie uzależniona od powierzchni lokalu. Obowiązywać będzie zasada: 1 osoba na 4 metry kwadratowe, zarówno wewnątrz lokalu, jak i w ogródku na zewnątrz.
- Odległości między stolikami muszą wynosić przynajmniej 2 metry. W przypadku gdy właściciel restauracji nie zmienił aranżacji restauracji (nie wyniósł stołów), obsługa będzie prowadzić klientów do konkretnych stolików, przy których mogą usiąść, by zachować 2-metrową odległość od pozostałych, które będą zajmowane przez klientów.
- Po każdym kliencie stolik musi być zdezynfekowany. Za każdym razem obsługa musi zamieścić tabliczkę z napisem "zdezynfekowano".
- Kucharze oraz obsługa lokalu gastronomicznego (m.in. kelnerzy, barmani) muszą nosić rękawiczki i maseczki.
- Klienci ogródków gastronomicznych nie będą musieli mieć maseczek i rękawiczek.
- Klienci, wchodząc do restauracji, kawiarni czy lokalu muszą mieć maseczki. Mogą je zdjąć dopiero wtedy, gdy usiądą przy stoliku. Kiedy będą wstawać od stolika, znów muszą ją założyć.
- Przy stoliku może siedzieć tylko jedna osoba. Wyjątkiem są sytuacje, gdy posiłek jedzą członkowie najbliższej rodziny lub osoby mieszkające we wspólnym gospodarstwie domowym. Przy stole można też usiąść np. z kolega, ale należy zachować 1,5 metra odstępu, nie można też siedzieć naprzeciw siebie.
- W restauracjach, gdzie nie ma możliwości ustawienia stolików w odległości 2 metrów, będą montowane przegrody z pleksi o wysokości minimum 1 metra ponad blat stolika.
- Na stołach nie będzie przypraw, cukru, serwetek, plastikowych sztućców, ani wazonów z kwiatami.
- Rachunek za posiłek lub napój w restauracji, barze czy kawiarni najlepiej opłacać kartą - zbliżeniowo.