Warzywa są zdrowe. A to jest najzdrowsze

Amerykańskie Centers for Disease Control and Prevention (CDC) przeprowadziło badanie w celu wskazania najzdrowszego warzywa. Sprawdzano zarówno pod kątem witamin jak i substancji odżywczych.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Getty Images | Kseniya Ovchinnikova

W każdym z badanych warzyw sprawdzano zawartość witamin A, C, D, E, K i witamin z grupy B. Również zwrócono uwagę na minerały takie jak cynk, potas, wapń, żelazo.

Najzdrowszym warzywem okazuje się rukiew wodna powszechnie znana jako rzeżucha, która występuje w Polsce bardzo rzadko. Działa jako lekarstwo na zaparcia, kaszel oraz dolegliwości żołądkowe. Rukiew wodna rośnie w zbiornikach wodnych. Młodą rukiew wodną można jeść na surowo, natomiast starszą trzeba podać obróbce termicznej.

Smak rukwi jest pieprzny, a nawet ostry. Posiada dużą zawartość witaminy C - większą niż niektóre owoce cytrusowe. Warzywo ma dużo potasu oraz beta-karoten.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie warzywa powinno się jeść najczęściej?

Na drugim miejscu znajduje się kapusta pekińska - która ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Jest źródłem witaminy K.

Na podium znalazła się również botwina. Warzywo nie tylko wspiera układ nerwowy, ale wspomaga również leczenie anemii. Jest bogate w żelazo i witaminę C. Na czwartym miejscu uplasował się szpinak. Czyli źródło witaminy C, E oraz beta- karoten. Dostarcza do organizmu potas oraz obniża ciśnienie krwi.

Kolejnym najzdrowszym warzywem okazuje się cykoria. Pomaga utrzymać prawidłową wagę oraz obniża poziom cholesterolu. Wpływa również korzystnie na wątrobę. W dalszej kolejności znalazła się m.in. sałata, natka pietruszki, sałata rzymska, jarmuż i rzepa.

Źródła:

Poradnik Zdrowie

Cefarm

Wapteka

Centers for Disease Control and Prevention

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (6)