Czy kawa szkodzi wątrobie? Wyniki badań obaliły powszechnie znany mit
Naukowcy już od wielu lat zaznaczają korzyści płynące z picia kawy. Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez niej, a napój okazuje się drugim najbardziej popularnym. Czy jednak wszystkie składniki są dobre dla wątroby?
05.09.2023 12:29
Jak pokazują badania, kawa nie jest szkodliwa dla wątroby. Napój zawiera takie składniki jak polifenole, diterpeny i sterole roślinne. Pomagają one zachować organ w dobrej formie. Również kofeina, która spożywana jest w umiarkowanych ilościach, nie będzie szkodliwa.
Każdy inaczej reaguje na kawę, jednak racjonalne dawkowanie zamyka się w granicach od 2 do 5 filiżanek kawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy kawa jest szkodliwa dla wątroby?
Według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej badania wykazały korzystny wpływ kawy na wątrobę. Szczególnie dotyczące procesów, takich jak zwłóknienie wątroby czy marskość wątroby, a nawet rozwój raka pierwotnego wątroby. Przeprowadzone badania udowodniły korzystną rolę w prewencji marskości wątroby także w przypadku kawy pozbawionej kofeiny.
Najważniejszym składnikiem wpływającym korzystnie dla wątroby jest kofeina, a dokładnie metabolit. To on jest odpowiedzialny na opóźnianie rozwoju tkanki łącznej w organie, co może opóźnić zwłóknienia i marskość.
Kawa jako jedna z najbardziej popularnych używek, często jest oceniana błędnie jako szkodliwa dla wątroby. Okazuje się jednak, że wpływa korzystnie i pomaga zachować zdrowy organ. Picie kofeiny w racjonalnych ilościach to dobra praktyka, aby uniknąć chorób i idealne zabezpieczyć się przed uszkodzeniami.
Źródła:
Nowa Farmacja
Narodowe Centum Edukacji Żywieniowej
Poradnik zdrowie