RegionalneWarszawaWarszawa zyskała nowy zabytek. Wyrabiano tam kiedyś biszkopty i czekolady

Warszawa zyskała nowy zabytek. Wyrabiano tam kiedyś biszkopty i czekolady

Do rejestru warszawskich zabytków trafił kolejny budynek. To "świadectwo zamkniętej już epoki".

Warszawa zyskała nowy zabytek, fot. Mazowiecki Wojewódzki Konserwator Zabytków
Warszawa zyskała nowy zabytek, fot. Mazowiecki Wojewódzki Konserwator Zabytków

Do rejestru zabytków trafiły południowo-wschodnia i południowo-zachodnia część oraz budynek piekarni historycznej Fabryki Cukrów F. Anczewskiego. Kompleks mieści się przy ulicy 11 Listopada 10 A na Pradze-Północ. Dawniej w tym miejscu zlokalizowana była drewniana kamienica. Wszystkie budynki kompleksu są murowane z cegły ceramicznej.

Jak tłumaczy Mazowiecki Wojewódzki Konserwator Zabytków, chodzi o zachowanie "wartości historycznych, artystycznych i naukowych".

"Historyczna wartość przedmiotowego zespołu wiąże się z działalnością Fabryki Cukrów F. Anczewskiego i przemysłową tradycją Pragi-Północ. Stanowi on świadectwo zamkniętej już epoki w rozwoju architektury i urbanistyki tej części miasta oraz cenny dokument historii ulicy oraz jej rozwoju budowlanego, a także istotne źródło wiedzy na temat historii architektury przemysłowej łączącej w sobie funkcjonalność z cechami stylistycznymi tradycyjnej architektury ceglanej" – czytamy w oficjalnym uzasadnieniu.

Warszawa. Cukierki, biszkopty, czekolady i nie tylko

W dawnej fabryce wyrabiano kiedyś m.in. biszkopty, różnego rodzaju cukry i czekolady, które później sprzedawane były głównie w firmowych sklepach w Śródmieściu. Sklepy mieściły się przy ulicy Marszałkowskiej i Niecałej.

W latach 1900-1925 właścicielem fabryki był Teodor Lissowski, a fabryka za jego czasów zatrudniała blisko 100 pracowników. Na własności Skarbu Państwa zakład przeszedł w roku 1955.

Warszawa zyskała nowy zabytek, fot. Mazowiecki Wojewódzki Konserwator Zabytków
Warszawa zyskała nowy zabytek, fot. Mazowiecki Wojewódzki Konserwator Zabytków
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)