Warszawa zyskała nowy zabytek. Wyrabiano tam kiedyś biszkopty i czekolady
Do rejestru warszawskich zabytków trafił kolejny budynek. To "świadectwo zamkniętej już epoki".
18.11.2020 | aktual.: 02.03.2022 10:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Do rejestru zabytków trafiły południowo-wschodnia i południowo-zachodnia część oraz budynek piekarni historycznej Fabryki Cukrów F. Anczewskiego. Kompleks mieści się przy ulicy 11 Listopada 10 A na Pradze-Północ. Dawniej w tym miejscu zlokalizowana była drewniana kamienica. Wszystkie budynki kompleksu są murowane z cegły ceramicznej.
Jak tłumaczy Mazowiecki Wojewódzki Konserwator Zabytków, chodzi o zachowanie "wartości historycznych, artystycznych i naukowych".
"Historyczna wartość przedmiotowego zespołu wiąże się z działalnością Fabryki Cukrów F. Anczewskiego i przemysłową tradycją Pragi-Północ. Stanowi on świadectwo zamkniętej już epoki w rozwoju architektury i urbanistyki tej części miasta oraz cenny dokument historii ulicy oraz jej rozwoju budowlanego, a także istotne źródło wiedzy na temat historii architektury przemysłowej łączącej w sobie funkcjonalność z cechami stylistycznymi tradycyjnej architektury ceglanej" – czytamy w oficjalnym uzasadnieniu.
Warszawa. Cukierki, biszkopty, czekolady i nie tylko
W dawnej fabryce wyrabiano kiedyś m.in. biszkopty, różnego rodzaju cukry i czekolady, które później sprzedawane były głównie w firmowych sklepach w Śródmieściu. Sklepy mieściły się przy ulicy Marszałkowskiej i Niecałej.
W latach 1900-1925 właścicielem fabryki był Teodor Lissowski, a fabryka za jego czasów zatrudniała blisko 100 pracowników. Na własności Skarbu Państwa zakład przeszedł w roku 1955.