RegionalneWarszawaWarszawa. Gwałtowny wzrost cen. Który produkt podrożał najbardziej?

Warszawa. Gwałtowny wzrost cen. Który produkt podrożał najbardziej?

Ceny żywności poszły w górę. W sklepach i na bazarach warzywa i owoce są coraz droższe. Który produkt spożywczy podrożał najbardziej w stosunku do ubiegłego roku? Dane opublikowane przez Urząd Statyczny w Warszawie nie pozostawiają żadnych wątpliwości. Ponadto wizja najbliższej przyszłości nie napawa optymizmem. Jeśli nie spadnie deszcz, będzie jeszcze drożej.

Warszawa. Gwałtowny wzrost cen. Który produkt podrożał najbardziej?
Źródło zdjęć: © Pixabay | holzijue

27.04.2020 10:59

Mazowsze. Które produkty zdrożały najbardziej?

Główny Urząd Statystyczny opublikował dane dotyczące cen żywności w marcu 2020 roku. Okazuje się, że w stosunku do ubiegłego roku na Mazowszu najbardziej podrożały jabłka - aż o 74 procent, a w stolicy o ponad połowę. Z danych jednoznacznie wynika, że w porównaniu do roku 2019 droższy jest też nabiał. W marcu cena jogurtu naturalnego była wyższa o ponad 7 procent, a litr mleka wzrósł o ponad 5 procent. Droższe są też sery. Gouda - o 2,5 procent, a ser twarogowy - o ponad 1,3 procent.

Na Mazowszu podrożało również mięso i wędliny. W marcu tego roku cena za kilogram schabu była wyższa o 33,2 procent, a kiełbasa o 24,4 procent. Kilogram polędwicy Sopockiej jest droższy o ponad 20 procent. Z kolei filet z kurczaka - o 11,3 procent.

Zdrożały warzywa i owoce. Najbardziej, bo aż od o 74 procent jabłka. O 13,9 procent droższa jest rzodkiewka, o 5,2 procent pomidory. Warto wspomnieć również o pieczywie. W tej kategorii największy wzrost cen zaobserwować możemy w przypadku bułek pszennych - 11, 6 procent. Droższy o ponad 4,6 procent jest również chleb mieszany.

Warszawa. Droższe jest mięso oraz warzywa i owoce

Urząd Statystyczny zaprezentował dane z marca 2020 roku dla stolicy. Gwałtowny wzrost cen w przypadku nabiału dotyczy jogurtu naturalnego - o 15,1 procent oraz mleka- 8 procent. Z kolei względem ubiegłego roku tańszy okazał się ser żółty Gouda - o 3,8 procent, ser twarogowy - o 5,3 procent oraz jajka - o 4,8 procent.

W przypadku mięsa za kilogram schabu mieszkańcy Warszawy musieli zapłacić o 42,1 procent więcej niż w marcu 2019 r. Kiełbasa zdrożała o ponad 25 procent, a polędwica sopocka - o 14 procent. Oprócz tego wzrosły ceny pieczywa, ryżu i mąki. W marcu cena chleba mieszanego była wyższa o 3,5 procent, a cena bułki pszennej wzrosła o 15,8 procent. W ubiegłym ryż tańszy był o 3,5 procent a mąka pszenna o 4,3 procent.

W Warszawie podobnie jak w całym województwie mazowieckim z owoców najbardziej zdrożały jabłka - 53,9 procent. Na podobnym poziomie cenowym utrzymują się z kolei ceny bananów, pomidorów i włoszczyzny.

Zobacz także:Koronawirus. Żywność zdrożeje. "Papryka nową pietruszką, 30 zł za kg"

Masz news, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

warszawawojewództwo mazowieckiesusza
Zobacz także
Komentarze (0)