Trwa ładowanie...

W Warszawie rusza Jadłodzielnia. "Przyjdź i podziel się żywnością"

"Jedz, dziel się i kochaj! I nie marnuj jedzenia!"

W Warszawie rusza Jadłodzielnia. "Przyjdź i podziel się żywnością"
d9ya7qf
d9ya7qf

Od 9 maja w pomieszczeniach Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego rozpoczyna swoją dziłalność pierwsza w stolicy Jadłodzielnia. - Udostępniamy przestrzeń,w której, każdy może podzielić się jedzeniem z każdym - zachęcają organizatorzy.

Będzie można całkowicie legalnie i bezpłatnie poczęstować się jedzeniem. Wziąć z lodówki lub regału to, na co ma się ochotę. Jednak można też przynieść do Jadłodzielni żywność, która nam została i wiemy, że nie zdążymy jej zagospodarować. - Dzieląc się lub częstując produktami zapobiegasz marnowaniu jedzenia - piszą organizatorzy wydarzenia. I dodają, że każda Jadłodzielnia będzie miała swojego opiekuna, który dla bezpieczeństwa będzie monitorował stan żywności w lodówkach.

- Surowe mięso odpada. Wszystkie inne produkty jak najbardziej można przynieść - wyjaśniają organizatorzy. Ważne jest, by nie przekroczyły daty "należy spożyć do". Jeśli to nabiał, to należy go dostarczyć z zachowaniem warunków chłodniczych ( czyli np. w torbie termicznej).

Kupujemy więcej niż potrzebujemy.

Jak wynika z raportu ''nie marnuj jedzenia 2015'', w Polsce wyrzuca się każdego roku prawie dziewięć ton żywności - to piąty najwyższy wynik w Unii Europejskiej. Z tego ponad 22 proc. przypada na indywidualne gospodarstwa domowe. W praktyce, dla czteroosobowej rodziny oznacza to, że w ciągu roku wyrzuca ona do kosza nawet dwa tys. złotych. Z prowadzonych badań wynika jednak, że od czterech lat zmienia się świadomość kulinarna Polaków. 15 proc. ankietowanych zauważa bowiem problem marnowania żywności i coraz uważniej przygotowuje się do zakupów. Cały czas nie wiemy jednak, co zrobić z nadwyżką żywności, która zostaje w naszych lodówkach.

d9ya7qf

- Brakuje wiedzy i umiaru. Wiele młodych osób zwyczajnie nie wie, że mięso i niektóre ciasta można zamrozić. W święta kupujemy więcej niż potrzebujemy. Przetwarzamy też więcej żywności. Po kilku dniach smak potraw się nudzi. Wtedy jedzenie, które nam zostało trafia do kosza, co tworzy zaklęty krąg. Cały czas uczymy się tego, że powinniśmy kupować tyle, ile potrzebujemy - ocenia Maria Kowalewska z Federacji Banków Żywności.

Jadłodzielnia
Wydział Psychologii UW
Ul. Stawki 5/7 (Sala nr 1 na parterze tuż przy wejściu).
Start: 9 maja o godz. 18.00
Strona wydarzenia

d9ya7qf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9ya7qf
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj