Nowe miejsce: Dos Tacos na Jasnej
Prawdziwie meksykańska kuchnia oraz kursy gotowania!
Pośród wielu meksykańskich restauracji w Warszawie Dos Tacos z pewnością wyróżnia się autentycznością swoich przepisów. Podczas gdy większość miejsc serwuje jedzenie kuchni tex-mex, tutaj możemy zjeść dania, które na co dzień jadają Meksykanie. Dos Tacos właśnie przeniosło się z niezbyt przytulnego piątego piętra w Millenium Plaza do nowego miejsca przy Jasnej 22.* W menu odnajdziemy tradycyjne dania kuchni Meksyku, regionalne napoje oraz margarity – koktajle, z których restauracja zdążyła już zasłynąć. *
Do przygotowania potraw, w szczególności sals, używane są warzywa i owoce pochodzące z własnych upraw. Na szczególną uwagę zasługuje uprawa ostrych chili, które użyte później przy produkcji sosów, windują poziom pikantności na wyżyny skali Scoville’a. Od tego tygodnia, salsy można również nabyć do domu w wygodnych słoiczkach opatrzonych logo restauracji. *Bajecznie kolorowe wnętrze nawiązujące do azteckich czasów, zostało zaprojektowane i wykonane przez Krzysztofa Mroczka aka Dj Spike, znanego twórcę graffiti i producenta muzycznego. *
* Za kilka tygodni ruszy również działająca bezpośrednio przy restauracji Escuela de Cocina – Szkoła Gotowania Dos Tacos*, gdzie pod czujnym okiem Szefa Kuchni, kursanci będą zgłębiać tajniki przygotowania prawdziwych, meksykańskich potraw. Kursy będziemy organizować dla osób prywatnych i firm. Można się będzie nauczyć gotować tradycyjne potrawy kuchni meksykańskiej jak mole poblano, cochinita pibil, churros, jak przygotować salsy - mówi nam Michał Kałamaga, współwłaściciel Dos Tacos - Będą różne stopnie zaawansowania, dla osób, które już u nas były, będziemy też robili "level 2". Kursy będą połączone z wykładem o historii i kulturze Meksyku, wszystko opatrzone slajdami.
Zobacz także: Nowe miejsce: Taco Libre