RegionalneWarszawaMiejskie grillowanie w stolicy: gdzie i jak?

Miejskie grillowanie w stolicy: gdzie i jak?

Miejskie grillowanie w stolicy: gdzie i jak?
Karolina Kołodziejczyk
28.05.2016 12:20

Majowy, długi weekend to idealny moment na relaks przy grillu. Jednak nie jest to przyjemność zarezerwowana wyłącznie dla działkowiczów.

Dla miłośników kiełbaski lub karkówki z rusztu, przygotowaliśmy krótki przewodnik po miejscach w Warszawie, gdzie można grillować. Odpowiadamy również na pytanie, czy grill na balkonie lub tarasie jest dozwolony.

Park Skaryszewski, Praski, Pole Mokotowskie, Fort i Stoki Cytadeli: to tylko nieliczne miejsca, w których można gotować na świeżym powietrzu. Oprócz tego, jest możliwość grillowania na polanie rekreacyjnej przy Lesie Młocińskim od ul. Papirusów lub Lesie Kabackim oraz na niektórych obszarach Lasu Bemowskiego. Zarówno w przypadku parków jak i lasów należy pamiętać o tym, by palenisko było w miejscu niezagrażającym wybuchem pożaru.

Plaża nad Wisłą już rozpoczęła sezon grillowy. Jedyny warunek to przygotowanie posiłków w specjalnie wyznaczonych do tego miejscach. Jednocześnie warto wspomnieć, że po skończonym biesiadowaniu pozostawienie porządku jest obowiązkiem! Za zaśmiecanie grozi mandat w wysokości od 50 do 500 złotych.

Większość zadaje sobie pytanie czy jest szansa na grillowanie na balkonie albo na tarasie własnego mieszkania. Można, ale tak samo jak w przypadku miejsc publicznych, trzeba wykazać się ostrożnością i szacunkiem do sąsiadów, którym może przeszkadzać dym. W taki sposób, dozwolone jest gotowanie na grillu elektrycznym, a nie na tradycyjnym.

Również niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że wspólna przestrzeń na osiedlu mieszkaniowym jest dobrym miejscem na grillowanie. Zanim jednak zabierzemy się do rozstawiania paleniska, należy sprawdzić, czy jest na to pozwolenie administracji, bądź wspólnoty mieszkańców.

Równocześnie przypominamy, że za nielegalne grillowanie grozi mandat w wysokości 500 złotych!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także