Tak jedzą warszawiacy. Nowe badanie pokazuje nawyki w stolicy
Stolica wyróżnia się wśród innych miast Polski pod względem liczby restauracji i ich oferty. Jedzenie jest sposobem na wyrażanie siebie co drugiego mieszkańca Warszawy - wynika z badania "Jedzenie, a styl życia" zrealizowanego przez portal pyszne.pl.
29.10.2021 10:56
Jak wynika z badania, każda z 18 dzielnic stolicy pozwala odkrywać smaki z całego świata. Portal pyszne.pl zapytało mieszkańców Warszawy o ich doświadczenia związane ze stołeczną gastronomią.
Jak wynika z badania pyszne.pl, dzielnicą, która najbardziej kojarzy się mieszkańcom stolicy z jedzeniem, jest Śródmieście (57 proc.). Następnie jest Saska Kępa oraz Mokotów - szczególnie według osób w wieku 25-34 lat. Mężczyźni częściej stawiali na Ochotę, a kobiety wybierały Powiśle.
Zgodnie z badaniem, to Krakowskie Przedmieście jest warszawskim centrum gastronomii - aż 45 proc. respondentów uważa, że to właśnie ta ulica przychodzi im na myśl, gdy myślą o stołecznym jedzeniu. Prawie co trzecia osoba postawiła na ulicę Francuską na Saskiej Kępie oraz Halę Koszyki, a co czwarta wskazała Bulwary Wiślane. Co ciekawe, daleko poza podium znalazł się Nocny Market, czyli największy w Polsce streetfoodowy targ w Polsce.
Według badania, 25 proc. mieszkańców Warszawy za idealne miejsce na piknik uważa Pole Mokotowskie, ale dużą popularnością cieszy się też Parki Skaryszewski oraz Łazienki Królewskie. W odpowiedziach znalazło się również miejsce dla Kępy Potockiej, Parku Szczęśliwickiego i Królikarni.
W stolicy mieszkańcy myślą też o smakach włoskich, amerykańskich czy azjatyckich. Obok pomidorowej i rosołu, dużą popularnością cieszą się również zupy o orientalnym rodowodzie - pho, tom kha oraz wegańskie wariacje nt. ramen.
Co trzeci mieszkaniec Warszawy zamawia jedzenie online, a niemal 80 proc. z nich zdarza się testować nowo otwarte restauracje.
Badanie "Jedzenie a styl życia" zrealizowane na zlecenie Pyszne.pl we wrześniu 2021 metodą CAWI na grupie 1000 respondentów przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia.