Festiwal Chlebów Świata
Celem tej inicjatywy jest promocja chleba, pokazanie jego powszechności, oraz różnorodności
09.03.2015 10:55
W dniach 13-15 marca 2015 roku odbędzie się kolejna, druga już edycja Festiwalu Chlebów Świata.
Przeczytajcie też: Targi Made in Poland na Dzień Kobiet
Tym razem wydarzenie będzie się składało z dwóch segmentów: pierwszy to prezentacja wypieków pieczywa według receptur kultywowanych z różnych części świata, drugi to ekspozycja producentów pieczywa oraz związanych z piekarnictwem produktów. Nie zabraknie też pokazu rodzajów ziarna oraz mąki.
- Realizacją projektu będzie bezprecedensowa ekspozycja chlebów świata, pozwalająca poznać nie tylko dzieje chleba, ale też wszelkie jego odmiany występujące w różnych regionach świata. Taka prezentacja to podkreślenie uniwersalnego charakteru chleba, jako pożywienia, które w znanej czy nieznanej nam dotychczas innej formie można znaleźć w każdym zakątku kuli ziemskiej zamieszkałym przez ludzi. Odkąd istnieje pismo, wzmiankowano na temat chleba, toteż, dodatkowo, jego kultowa i kulturowo – symboliczna wartość jest nie do przecenienia - zachęcają do udziału organizatorzy.
Odwiedzając „laboratoria piekarnicze” można będzie poznać historię starodawnych mąk, sposób przygotowania pieczywa przez Rzymian i Palestyńczyków, abilność piekarzy z Chin, Indonezji, Syrii, i innych atrakcji. Nie zabraknie też wypieku starodawnego razowego pieczywa w PIEKARNI DOMOWEJ oraz ekologicznego wędzenia wędlin zapewnionego przez ekspertów z Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu.
W salach lekcyjnych zamienionych na LABORATORIA PIEKARNICZE, co godzinę będzie można poznać sposoby przygotowania: piady, pity, rogali świętomarcińskich z Poznania, bio pieczywa, ziaren i starodawnych mąk, chlebów z Australii i Oceanii, Chin, Bułgarii, Francji, Indonezji, Palestyny, Serbii, Włoch i innych stron świata.
Wydarzenie odbędzie się w Zespole Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego (ul. Ratuszowa 13).
W pierwszej edycji festiwalu udział wzięło ok 14 tys. osób.
Godziny otwarcia:
piątek,13 marca: 10.00 do 17.00
sobota, 14 marca: 10.00 do 18.00
niedziela,15 marca: 10.00 do 16.00