Wapń pomaga zdrowo chudnąć
Przyjmowanie wapnia i witaminy D podczas stosowania diety odchudzającej obniża ryzyko chorób serca i układu krążenia - czytamy w lutowym wydaniu pisma "American Journal of Clinical Nutrition".
Przez 15 tygodni grupa naukowców z Universite Laval w Kanadzie obserwowała 63 otyłe kobiety (BMI powyżej 30). Wszystkie one stosowały niskokaloryczną dietę odchudzającą.
Na początku eksperymentu spożycie wapnia wynosiło u nich ok. 700 mg na dzień, czyli znacznie poniżej rekomendowanej dawki jednego grama dziennie. Niestety, wcale nas to nie zdziwiło, gdyż ponad 50% wszystkich kobiet nie dostarcza organizmowi odpowiedniej ilości tego pierwiastka - mówi kierujący badaniami dr Angelo Tremblay.
Oprócz przestrzegania określonej diety uczestniczkom badania zalecono przyjmowanie tabletek zawierających odpowiednio wapń i witaminę D lub placebo. Witamina D jest konieczna, aby organizm mógł swobodnie przyswajać dobroczynny wapń - wyjaśnia Tremblay.
Po upływie 15 tygodni naukowcy poddali pacjentki badaniom. Okazało się, że panie przyjmujące preparat wapniowy miały znacznie niższy poziom złego (LDL), a wyższy dobrego (HDL) cholesterolu, w porównaniu do koleżanek stosujących placebo.
Jednocześnie dowiedziono, że stopień utraty wagi nie miał żadnego wpływu na poprawę wyników badań tych kobiet, co oznacza, że zależała ona wyłącznie od suplementacji wapnia i witaminy D.
Autorzy uważają, że preparaty wapniowo-witaminowe powinny być nieodłącznym elementem wszystkich programów odchudzających, szczególnie u osób z niedoborami tego pierwiastka w organizmie lub zaburzonymi mechanizmami jego przyswajania.