PolskaW weekend w Krakowie odbędzie się festiwal kulinarny

W weekend w Krakowie odbędzie się festiwal kulinarny

Kuchnia+ Food Film Fest jest organizowany już po raz szósty, ale w tym roku po raz pierwszy zawita do Krakowa. Przez cały weekend, od piątku do niedzieli, na głodnych atrakcji czekają fantastyczne filmy, poczęstunek i warsztaty.

W weekend w Krakowie odbędzie się festiwal kulinarny
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Kuchnia+ Food Film Fest to przegląd filmowy prezentujący produkcje poświęcone gotowaniu, sztuce kulinarnej i społecznemu znaczeniu jedzenia. Ideą imprezy jest przybliżenie widzom świata kulinariów, ale także jego kulis. Pokazom w kinie towarzyszą poczęstunki związane z tematyką danego filmu. Kuchnia+ Food Film Fest to również szereg wydarzeń specjalnych odbywających się w ramach festiwalu, w tym dyskusje z ekspertami i twórcami filmów, warsztaty kulinarne, również dla dzieci. W tym roku po raz pierwszy impreza odbywać się będzie także w stolicy Małopolski.

- Już po raz szósty organizujemy Kuchnia+ Food Film Fest, przegląd filmów kulinarnych połączony ze smacznymi akcentami w postaci poczęstunków oraz wydarzeń specjalnych. W dniach 21-23 listopada odbędzie się on aż w pięciu miastach całego kraju. W tym roku dołączył do nas Kraków. Dostawaliśmy dużo sygnałów od naszych krakowskich widzów, dlatego postanowiliśmy im umożliwić wzięcie udziału w przeglądzie. W Krakowie obecny będzie między innymi znany z naszej anteny Tomasz Jakubiak - mówi Joanna Rathe z redakcji Kuchni+, autorskiego kanału platformy nc+, organizatora przeglądu.

Tegoroczny program składa się z trzynastu filmów podzielonych na osiem pokazów. Tradycyjnie, każdy dzień przeglądu poświęcony jest innej tematyce.

Dzień pierwszy, piątek 21 listopada, oparty jest na temacie "Społeczeństwo". Przegląd rozpocznie film "Zdrowy jak jogurt?". Twórcy przedstawiają w nim kulisy powstawania tego produktu i odpowiadają na pytanie, jak należy go jadać i czy w ogóle warto. Zaraz po nim będzie można zobaczyć dokument "Ziarno niezgody", który przedstawi nieznaną wojnę, którą wielkie firmy toczą z rolnikami o ziarno. Natomiast "Food Chains. Rolnik czy niewolnik?" uzmysłowi widzom, że w kulinariach liczy się nie tylko to, co jest na talerzu, ale też skąd to jedzenie się wzięło i kto je przygotował.

Drugi dzień to sekcja "Kultura kulinarna". W sobotę 22 listopada będzie można zobaczyć łącznie pięć filmów. Na pierwszy blok składają się: "Dashi - esencja Japonii", "Shoyu i sekrety japońskiej kuchni" oraz "Gotowane i surowe - kulinarna podróż po Tajwanie". Wieczorem zobaczymy "Cook It Raw 2013 - Charleston" - spotkanie najlepszych szefów kuchni młodego pokolenia, którzy odkrywają kulinarne sekrety Południowej Karoliny oraz "Na tropach generała Tso", czyli dokument o jednym z najbardziej popularnych dań chińskich restauracji w Stanach Zjednoczonych.

W sobotę możemy wziąć także udział w warsztatach. O godz. 11:00 rozpoczną się warsztaty sushi, które poprowadzi Allan Zarandin, szef Kuchni Azjatyckiej i Teppanyaki oraz Sushi Master z 10-letnim doświadczeniem, zdobytym w restauracjach japońskich na całym świecie. Dowiemy się, jak powstała ta potrawa, gdzie kupić odpowiednie składniki, poznamy zasady savoir vivre'u obowiązujące podczas jedzenia sushi. I najważniejsze - sami je zrobimy. Jeśli jednak nie przepadasz za surową rybą, możesz wybrać się na warsztaty lepienia... pierogów. Ale nie polskich, lecz azjatyckich. Tego samego dnia odbędą się również warsztaty "Polski produkt w azjatyckim wydaniu", które poprowadzi szef Studia Twój Kucharz Bartłomiej Płócienniak. Uczestnicy pod okiem mistrza będą łączyć smak pstrąga z azjatyckimi składnikami.

Również w sobotę będzie można wybrać się na kolację filmową o godz. 22:00 w restauracji Biała Róża. Przygotuje ją tamtejszy szef kuchni Łukasz Cichy, a gościem specjalnym będzie Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny. Do czterodaniowej kolacji wina dobiorą Janusz Szaniawski i Maciej Korzeniowski z The Fine Food Group.

Ostatni dzień Kuchnia+ Food Film Fest warto rozpocząć od śniadania filmowego w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha. Od godz. 11:00 będzie można skosztować produktów od lokalnych producentów, w tym z ekologicznych upraw i hodowli.

Po południu zaś organizatorzy zaproszą na sekcję filmową "Smakosze". Na początek seans "Kawior - czarne złoto". Kamery ukażą ludzi, którzy kawior zmienili nie tylko w biznes, ale też styl życia. Kolejny seans - "Kobiety i szampan" - przybliży sylwetki sześciu kobiet związanych z produkcją tytułowego alkoholu. "Kaiseki - menu Koyamy" otworzy przed widzami świat japońskiego mistrza kuchni Hirohisy Koyamy. W detalach pokaże nie tylko jego potrawy, ale także unikalne narzędzia, którymi się posługuje. Z Japonii uczestnicy przeglądu przeniosą się do słonecznej Hiszpanii w filmie "El Celler de Can Roca - za kulisami najlepszej restauracji świata", który odkryje sekrety jednej z najbardziej cenionych restauracji na Ziemi. Przegląd zamknie dokument "Uczta".

Źródło artykułu:WP Wiadomości
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (11)