USA proszą Polskę o jajka. Ofert na razie jednak nie ma
Ambasada USA w Warszawie wysłała w lutym zapytanie do Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, czy Polska byłaby zainteresowana eksportem jajek na rynek amerykański, ale do tej pory oferty nie złożono - poinformowała PAP dyrektor generalna Izby Katarzyna Gawrońska.
Co musisz wiedzieć?
- Ambasada USA w Warszawie wysłała w lutym zapytanie do Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz o możliwość eksportu jajek do USA, ale do tej pory nie złożono żadnej oferty.
- Amerykański rynek jaj zmaga się z problemami związanymi z ptasią grypą, która spowodowała znaczne straty w pogłowiu kur niosek.
- Polska jest jednym z głównych eksporterów jaj w Europie, ale obecnie nie ma uzgodnionych świadectw zdrowia na eksport jaj konsumpcyjnych do USA.
Ambasada USA w Warszawie zwróciła się do Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz z pytaniem o możliwość eksportu jajek do Stanów Zjednoczonych. Jak poinformowała dyrektor generalna Izby Katarzyna Gawrońska, do tej pory nie złożono żadnej oferty. Problem z dostępnością jaj w USA wynika z ptasiej grypy, która zdziesiątkowała tamtejsze hodowle kur.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ujawnił słowa Kaczyńskiego. Giertych bez litości dla prezesa PiS
Polski eksport jaj. Różnice w standardach
Polska nie ma obecnie uzgodnionych świadectw zdrowia na eksport jaj konsumpcyjnych do USA, co stanowi przeszkodę w realizacji eksportu. Główny Inspektorat Weterynarii analizuje warunki eksportu, ale na razie Polska może jedynie eksportować produkty przetworzone, takie jak proszek jajeczny. Katarzyna Gawrońska podkreśliła, że decyzja o zakupie jaj należy do Amerykanów, ale koszty transportu i różnice w standardach mogą być problematyczne.
- Transport jest kosztochłonny, ponadto utrudnieniem jest minimalna data trwałości produktu i dodatkowo problemem mogły być "równoważne warunki" eksportu - wskazała.
Gawrońska wyjaśniła, że Amerykanie przed sprzedażą jaj w sklepach myją je i woskują, w Polsce - zgodnie z wymogami unijnymi - jaj się nie myje, gdyż naturalna skorupka tworzy warstwę ochronną. Do sprzedaży bierze się jaja niezabrudzone, a te z nieczystościami przeznaczane są do przemysłu - zaznaczyła szefowa KIPDiP.
Dyrektor Izby zapytana o ceny jaj, stwierdziła, że polskie jaja należą do konkurencyjnych cenowo na rynku europejskim, gdyż skala produkcji pozwala na optymalizację kosztów.
Polska od lat jest znaczącym eksporterem jaj w Europie, a w 2024 r. wyeksportowała 238,6 tys. ton jaj o wartości 471,9 mln euro. Mimo to, eksport do USA może być utrudniony ze względu na różnice w standardach weterynaryjnych i koszty transportu. W Polsce jaja są konkurencyjne cenowo, co może być atutem na rynku europejskim, ale niekoniecznie w USA.
Czytaj więcej: