ŚwiatUdaremniono gigantyczny przemyt 36-letniego mięsa

Udaremniono gigantyczny przemyt 36‑letniego mięsa

Departament bezpieczeństwa gospodarczego rosyjskiego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych zapobiegł wwozowi do Rosji pochodzącej z Ameryki Łacińskiej dużej partii mięsa, które zostało zamrożone w roku 1974 - pisze strona internetowa GZT.ru. dodając, że mięso było przemycane przez Ukrainę.

Udaremniono gigantyczny przemyt 36-letniego mięsa
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

11.01.2010 | aktual.: 12.01.2010 07:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Funkcjonariusze departamentu MSW zatrzymali wielką ciężarówkę z 22 tonami przemycanego mięsa, którego wartość oszacowano na ponad dwa miliony rubli. Okazało się, że mięso poddano głębokiemu zamrożeniu w roku 1974 i od tamtego czasu było przechowywane w jednym z państw Ameryki Łacińskiej w charakterze zapasów strategicznych.

Według danych milicji, mięso kupowano w USA, Brazylii, Kanadzie, Argentynie i Belgii, i drogą morską transportowano do Odessy. Stąd przez Charków niewielkimi partiami mięso przewożono do graniczącego z Ukrainą obwodu biełgorodzkiego i tam je składowano, nim trafiło do innych regionów Rosji zaopatrzone w sfałszowane dokumenty, które pozwalały ukryć kraj pochodzenia towaru.

Zdaniem MSW istnieją podstawy, by przypuszczać, iż grupa przestępcza dostarczała takie mięso na rosyjski rynek przez kilka lat.

W sprawie zatrzymano już cztery osoby - Rosjan i Ukraińców. Wszczęto dochodzenie.

Generalny dyrektor Instytutu Żywienia, naukowiec Wiktor Tuteljan jest zdania, że obawy, że mięso przechowywane od roku 1974 jest szkodliwe, mogą być przesadzone.

Oczywiste, że długotrwałe zamrożenie nie poprawia jakości mięsa. Lecz jeśli przez cały ten czas nie zostało rozmrożone, a warunki przechowywania były właściwe, to może się okazać nieszkodliwe - uważa profesor, który jednak podkreśla, że mięso należy jednak zbadać.

Źródło artykułu:PAP
rosjaprzemytgranica
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także
Komentarze (0)