"Trylogia rybna" przywódców UE
Przy rybach i przepiórkach w galarecie
przywódcy państw UE rozmawiali podczas lunchu o zmianach
w propozycji budżetu Unii Europejskiej na lata 2007-2013.
W menu znalazła się jako przystawka przepiórka w galarecie z warzywami, podana na płatku trufli i sałacie. Danie główne to "trylogia rybna": dorsz na parze, pieczony turbot oraz łosoś z patelni z dodatkami. I wreszcie na deser Brytyjczycy podali grillowaną gruszkę oraz marmoladę z pomarańczy.
W czwartek, jak ocenił prezydent Francji Jacques Chirac, na kolacji doszło do "faux pas", kiedy to Brytyjczycy podali przywódcom wyłącznie specjały brytyjskie, w tym brytyjskie sery i brytyjskie wina.
Ponad 1700 akredytowanych na szczycie dziennikarze z niecierpliwością czeka na koniec lunchu, by dowiedzieć się jakie zmiany Brytyjczycy wprowadzą do swojej propozycji budżetowej.
Inga Czerny, Michał Kot