Ulice utonęły w pomidorowym sosie
Około 4 ton pomidorów zużyli uczestnicy pomidorowej bitwy - tomatiny, która odbyła się w kolumbijskim miasteczku Sutamarchan, około 70 kilometrów na północny wschód od Bogoty.
Święto pomidora i pomidorowa bitwa organizowane są w kolumbijskim miasteczku od sześciu lat. Jej organizatorzy inspirowali się odbywającą się od 1944 roku "wojną pomidorową" w hiszpańskim miasteczku Buniol w autonomicznym regionie Walencji.
Organizatorzy co roku przygotowują do bitwy kilka ton przejrzałych pomidorów. Z kolei uczestnicy przed bitwą zwykle ubierają się w stroje sportowe i zdejmują buty.
W tym roku, choć użytych w walce pomidorów było mniej, niż w poprzednich latach, bitwa była tak samo zacięta jak zawsze. Między uczestnikami panowała jednak atmosfera radości i zabawy, a wiele osób, które wzięły w niej udział, to turyści.