Tłusty czwartek 2021. Tak obchodziliśmy go w tym roku
Tłusty czwartek w tym roku wypadł 11 lutego. Zgodnie z tradycją - Polacy na całym świecie jedli pączki i faworki (chruściki).
Tłusty czwartek 2021. Tak obchodziliśmy go w tym roku
Tłusty czwartek to i tłuste kalorie. Jak podaje Ministerstwo Zdrowia - około 290 kalorii. Resort jednak uspokaja. Te nadwyżki można łatwo zrzucić. Wymienia następujące propozycje ćwiczeń:
- 30 minut biegu,
- 46 minut pływania,
- 33 minuty jazdy na rowerze,
- 34 minuty aerobiku.
Średnio przeciętny Polak zje dzisiaj około 2,5 pączka. W ubiegłoroczne święto zjedzono ich w całym kraju 100 mln.
Ale nawet najwięksi fani słodkości nie muszą się martwić i dzisiaj mogą pozwolić sobie na trochę dodatkowych kalorii. Jak zaznacza dietetyczka ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach w rozmowie z PAP - jeden pączek zjedzony w Tłusty Czwartek nie zniszczy nam zdrowia ani figury. Najważniejsze jest przestrzeganie prawidłowej diety na co dzień.
Warszawa. Tłusty czwartek i wielkie kolejki
Kolejki po pączki i chruściki w całym kraju. W Warszawie tradycyjnie kilkadziesiąt osób od rana stało przed cukiernią przy ul. Grójeckiej oraz m.in. na Żoliborzu. Minusowa temperatura nie wystraszyła Polaków.
Kraków. Tłusty czwartek był obchodzony także w szpitalach
O tłustym czwartku nie zapomnieli pracownicy szpitali. W Krakowie w Szpitalu Specjalistycznym im. Stefana Żeromskiego wypieki rozdawała m.in. rzeczniczka placówki.
Szczecin. Wirtualny tłusty czwartek z kibicami Pogoni Szczecin
Tłusty czwartek 2021. W święto zaangażowali się również pracownicy Pogoni, którzy rozdawali pączki w Szczecinie. Dzięki ich akcji przechodnie mieli szansę porozmawiania z piłkarzami klubu.
Tłusty czwartek to też kalorie. Ministerstwo Zdrowia przypomina, że pączek tuczy
"W Tłusty Czwartek pączki tuczą jak w inne dni, wysiłek pozwoli spalić kalorie" - przypomniało ministerstwo zdrowia. Jedno ciastko to ok. 290 kalorii.
Tłusty czwartek. Ile pączków zjedzą Polacy?
Szacuje się, że w każdy tłusty czwartek Polacy spożywają przeciętnie ok. 2,5 pączka na osobę – w sumie w skali kraju oznacza to blisko 100 milionów pączków. Do przygotowania tak dużej liczby pączków w piekarniach, cukierniach i domach zostanie zużyte łącznie po ok. 500 ton cukru i masła, 2500 ton mąki pszennej, 1,3 mln litrów mleka oraz około 25 mln jaj.