Tej ryby nie podawaj w święta. Omijaj z daleka

Tradycyjnie, podczas świątecznego okresu Bożego Narodzenia, na wielu polskich stołach królują dania z ryb. Ryby są niezwykle zdrowym składnikiem diety, bogatym w wiele wartościowych składników odżywczych, dlatego powinny być spożywane nie tylko podczas wigilijnej kolacji, ale również na co dzień. Niemniej jednak nie wszystkie gatunki ryb są równie korzystne dla naszego zdrowia. Dowiedzmy się, których z nich warto unikać.

Ryba na święta? Nie wszystkie się nadają / Zdj. ilustracyjne
Ryba na święta? Nie wszystkie się nadają / Zdj. ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Cyganek
oprac. KBŃ

Ryby są znane z obfitości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin z grupy B, wartościowych minerałów oraz białka. Zdaniem wielu ekspertów, w tym dietetyczki klinicznej mgr Joanny Sobczak, najzdrowsze są tłuste ryby morskie, takie jak dorsz, halibut czy łosoś.

Te gatunki powinny znaleźć się nie tylko na wigilijnym stole, ale również w naszej codziennej diecie. Najlepszym sposobem na ich przygotowanie jest zalewanie octem z dodatkiem cebuli czy oleju, lub podawanie z sosem lub śmietaną. Dodatkowo, powinniśmy dążyć do zakupu ekologicznych produktów pochodzących z certyfikowanych połowów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z myślą o naszym zdrowiu i zdrowiu naszych dzieci, powinniśmy zdecydować się na rezygnację z jedzenia pangi. Jest to ryba słodkowodna, pochodząca z azjatyckiej rzeki Mekong. W porównaniu do innych gatunków ryb, panga nie oferuje wielu korzyści zdrowotnych. Co więcej, może zawierać szkodliwe substancje, takie jak rtęć, ołów, pestycydy oraz pozostałości antybiotyków i hormonów, którymi jest karmiona. Często pangi są hodowane w zanieczyszczonych wodach, gdzie są przetrzymywane w klatkach i karmione sztucznymi paszami.

Eksperci zalecają, aby podczas robienia zakupów świątecznych unikać ryb pochodzących z rzek lub niesprawdzonych źródeł. Warto również dowiedzieć się, ile dany produkt zawiera prawdziwego mięsa, a ile jest w nim zamrożonej wody, która sztucznie zwiększa jego wagę. Mimo że ryby dobrej jakości są jednymi z najbardziej wartościowych produktów na świecie, powinniśmy zachować umiar w ich spożywaniu. Dotyczy to zwłaszcza okresu Świąt Bożego Narodzenia.

- Myślę, że na naszym talerzu powinno znaleźć się 200-300 gramów ryby w ciągu dnia. Jest to optymalna, dobra porcja. Nie należy przesadzać z ilością ryb, tym bardziej że podczas świąt jemy także inne rzeczy – podkreśliła Joanna Sobczak w rozmowie z WP abcZdrowie.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (56)