Trwa ładowanie...

Tej ryby nie podawaj w święta. Omijaj z daleka

Tradycyjnie, podczas świątecznego okresu Bożego Narodzenia, na wielu polskich stołach królują dania z ryb. Ryby są niezwykle zdrowym składnikiem diety, bogatym w wiele wartościowych składników odżywczych, dlatego powinny być spożywane nie tylko podczas wigilijnej kolacji, ale również na co dzień. Niemniej jednak nie wszystkie gatunki ryb są równie korzystne dla naszego zdrowia. Dowiedzmy się, których z nich warto unikać.

Ryba na święta? Nie wszystkie się nadają / Zdj. ilustracyjneRyba na święta? Nie wszystkie się nadają / Zdj. ilustracyjneŹródło: Adobe Stock, fot: Kamila Cyganek
dh49eky
dh49eky

Ryby są znane z obfitości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin z grupy B, wartościowych minerałów oraz białka. Zdaniem wielu ekspertów, w tym dietetyczki klinicznej mgr Joanny Sobczak, najzdrowsze są tłuste ryby morskie, takie jak dorsz, halibut czy łosoś.

Te gatunki powinny znaleźć się nie tylko na wigilijnym stole, ale również w naszej codziennej diecie. Najlepszym sposobem na ich przygotowanie jest zalewanie octem z dodatkiem cebuli czy oleju, lub podawanie z sosem lub śmietaną. Dodatkowo, powinniśmy dążyć do zakupu ekologicznych produktów pochodzących z certyfikowanych połowów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tajemnicze odkrycie w przywiezionym piasku. Na miejsce wezwano służby

Z myślą o naszym zdrowiu i zdrowiu naszych dzieci, powinniśmy zdecydować się na rezygnację z jedzenia pangi. Jest to ryba słodkowodna, pochodząca z azjatyckiej rzeki Mekong. W porównaniu do innych gatunków ryb, panga nie oferuje wielu korzyści zdrowotnych. Co więcej, może zawierać szkodliwe substancje, takie jak rtęć, ołów, pestycydy oraz pozostałości antybiotyków i hormonów, którymi jest karmiona. Często pangi są hodowane w zanieczyszczonych wodach, gdzie są przetrzymywane w klatkach i karmione sztucznymi paszami.

Eksperci zalecają, aby podczas robienia zakupów świątecznych unikać ryb pochodzących z rzek lub niesprawdzonych źródeł. Warto również dowiedzieć się, ile dany produkt zawiera prawdziwego mięsa, a ile jest w nim zamrożonej wody, która sztucznie zwiększa jego wagę. Mimo że ryby dobrej jakości są jednymi z najbardziej wartościowych produktów na świecie, powinniśmy zachować umiar w ich spożywaniu. Dotyczy to zwłaszcza okresu Świąt Bożego Narodzenia.

dh49eky

- Myślę, że na naszym talerzu powinno znaleźć się 200-300 gramów ryby w ciągu dnia. Jest to optymalna, dobra porcja. Nie należy przesadzać z ilością ryb, tym bardziej że podczas świąt jemy także inne rzeczy – podkreśliła Joanna Sobczak w rozmowie z WP abcZdrowie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dh49eky
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dh49eky
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj