Szaleństwo na rynkach. Za czekoladę zapłacimy krocie?
Ceny kakao na światowych giełdach osiągnęły rekordowy poziom. Tylko od początku roku ceny kontraktów terminowych w USA wzrosły o ponad 40 proc. Wszystko z powodu złych warunków pogodowych i niższych zbiorów w Afryce Zachodniej.
W marcu kontrakty terminowe na kakao wzrosły do blisko 6 tys. dolarów za tonę. Od początku roku ceny wzrosły o ponad 43 proc.
Wszystko z powodu złych warunków pogodowych w Afryce Zachodniej, która odpowiada za trzy czwarte światowej produkcji kakao - zauważa CNBC. Winne jest zjawisko pogodowe El Niño, które spowodowało suchą pogodę w Ghanie i Wybrzeżu Kości Słoniowej, dwóch największych producentach ziaren kakaowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cudowne właściwości gorzkiej czekolady. Badacze wreszcie mają dowód
Do tego dochodzą choroby drzew, które są znacznie poważniejsze, niż w ostatnich latach. Walczy się z nimi poprzez wycinanie oraz przesadzanie drzew, co też mocno utrudnia zbiory.
O ile wzrosną ceny czekolady?
Eksperci, którzy rozmawiali z agencją Reutera, przewidują, że w sezonie 2023-2024 światowy niedobór ziaren kakaowych sięgnie 375 tys. ton - to ponad dwukrotnie więcej, niż prognozowano w sierpniu.
Rosnące ceny surowca uderzą mocno w konsumentów m.in. czekolady. Producenci wyczerpali w dużej mierze zapasy niedrogich ziaren. Amerykański The Hershey Company już spodziewa się niższych zysków i nie wyklucza wzrostu cen. Rosyjskie firmy przewidują z kolei wzrost cen czekolady o 15-20 proc. w 2024 roku.
Czytaj więcej: