Szokująca kwota. Tyle trzeba zapłacić za cytrynę w Warszawie

Choć inflacja powoli wyhamowuje, to ceny w Polsce wciąż są bardzo wysokie. Drożyznę widać przede wszystkim na półkach z jedzeniem. Za małą cytrynę na jednym z warszawskich bazarków trzeba zapłacić prawie 17 zł. Kilogram tych owoców to koszt aż 104 zł - pisze "Fakt".

Szokująca kwota. Tyle trzeba zapłacić za cytrynę w Warszawie
Szokująca kwota. Tyle trzeba zapłacić za cytrynę w Warszawie
Źródło zdjęć: © Getty Images | Kinga Krzeminska
oprac. ROP

24.05.2023 09:12

Jak donoszą dziennikarze "Faktu", ceny w stolicy osiągają horrendalnie wysoki poziom. Drogo jest nie tylko w osiedlowych sklepach i hipermarketach, ale i na targowiskach. Szalejąca inflacja dotknęła m.in. owoce i warzywa.

Na jednym z warszawskich bazarków kilogram jabłek kosztuje 4,50 zł. Za winogrona jasne zapłacić trzeba 28 zł. Szokuje natomiast cena cytryn - za kilogram cytrusów trzeba zapłacić aż 104 zł - pisze "Fakt", dołączając do swojego tekstu paragon.

Z rachunku wynika, że jedna mała cytryna kosztuje 16 zł 64 gr. Łącznie za 700 g winogron, kilka jabłek i cytrynę klient musi zapłacić aż 40 zł 23 gr. Inaczej ceny wyglądają u hurtowników - w podwarszawskiej giełdzie za kilogram cytryn zapłacimy między 6 a 9 zł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Inflacja wciąż wysoka. Najnowsze dane GUS

Inflacja w kwietniu 2023 r. w Polsce wyniosła 14,7 proc. rok do roku - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. W marcu wyniosła ona 16,1 proc. r/r. Co ważne, względem marca ceny przyspieszyły o 0,7 proc. To o 0,1 pkt proc. mniej, niż spodziewali się ekonomiści. W sumie w ciągu czterech miesięcy tego roku inflacja wzrosła o 5,6 proc.

GUS podaje, że ceny żywności rosły w kwietniu o 19,7 proc. względem kwietnia 2022 r. Z kolei nośniki energii były droższe o 23,5 proc. Staniały za to paliwa, choć bardzo nieznacznie - o 0,1 proc. Specjaliści zwracają uwagę, że nadszedł czas w roku, kiedy podwyżki cen żywności zaczynają hamować, co przekłada się na ogólny odczyt GUS-u.

- Wygląda na to, że spadek światowych cen żywności zaczyna "przefiltrowywać się" do polskiej gospodarki. Pomaga tu solidna marcowa obniżka cen gazu i nawozów w Polsce oraz do pewnego stopnia kryzys zbożowy - uważa Kamil Sobolewski, główny ekonomista Pracodawców RP.

Źródło: "Fakt", money.pl

Źródło artykułu:WP Wiadomości
cytrynainflacjadrożyzna
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (40)