Trwa ładowanie...
02-01-2013 19:28

Syrop z kukurydzy przyczyną otyłości Amerykanów?

Wiele wskazuje na to, że jedną z przyczyn nadwagi mieszkańców USA jest syrop kukurydziany - wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Yale.

Syrop z kukurydzy przyczyną otyłości Amerykanów?Źródło: PAP, fot: DPA/Daniel Kalker
d2mjq3w
d2mjq3w

Amerykańscy producenci żywności do większości produktów dodają wytwarzany z kukurydzy syrop glukozowo-fruktozowy. Słodzone są nim napoje, cukierki i batoniki. Znaleźć go też można keczupie, musztardzie, płatkach śniadaniowych, jogurtach czy zupach.

Naukowcy z uniwersytetu Yale stwierdzili, że syrop glukozowo-fruktozowy działa na mózg inaczej niż tradycyjny cukier, który zawiera mniej fruktozy. Zamiast powodować uczucie nasycenia, wywołuje on dodatkowe łaknienie. Osoby spożywające produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy mają więc ochotę jeść więcej.

Inną przesłanką sugerująca, że to właśnie produkowany z dotowanej przez państwo kukurydzy syrop przyczynia się do otyłości jest fakt, że w USA problemy z nadwagą nasiliły się po wprowadzeniu zaporowych ceł na cukier importowany. Od tego momentu Amerykanie nie mają wyboru, bowiem tradycyjny cukier został praktycznie wyeliminowany z produktów żywnościowych

d2mjq3w
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2mjq3w
Więcej tematów