PolskaSylwestrowa zabawa i zupa piernikowa na Rynku Staromiejskim w Toruniu

Sylwestrowa zabawa i zupa piernikowa na Rynku Staromiejskim w Toruniu

Kilkunastometrowy boombox oraz muzyka miksowana przez didżejów będą atrakcjami miejskiej imprezy sylwestrowej na Rynku Staromiejskim w Toruniu. Na zgłodniałych uczestników zabawy czekać będzie zupa piernikowa.

31.12.2012 | aktual.: 31.12.2012 23:03

Toruński Sylwester, który rozpoczął się o godzinie 22.00 na Rynku Staromiejskim odbędzie się w innej konwencji niż w latach wcześniejszych. Nowością będzie kształt sceny zbudowanej w formie pionowej ściany, czyli tzw. boombox z okienkami, w których muzyczne przeboje zaprezentują didżeje.

- Na Rynku Staromiejskim stanęła dziesięciometrowa stalowa konstrukcja, na której od godziny 22. będą wyświetlane wielkoformatowe wizualizacje. W klimat sylwestrowej zabawy wprowadzą torunian didżeje: znany dziennikarz muzyczny Hirek Wrona oraz DJ Martinez z Radia Gra - poinformowała Agnieszka Marecka z Toruńskiej Agendy Kulturalnej, miejskiej instytucji organizującej wydarzenie.

Organizatorzy zapowiadają, że zabrzmią głównie największe muzyczne hity. - Usłyszymy "Dancing Queen" Abby, "The Final Countdown" zespołu Europe czy "Bad" Michaela Jacksona - dodał Przemysław Draheim, rzecznik prasowy Toruńskiej Agendy Kulturalnej.

Podczas sylwestrowej nocy wystąpi MC Jacob A - wokalista, autor tekstów współpracujący z twórcami muzyki house. Artysta jest finalistą IV edycji "Idola" oraz programu "Szansa na sukces".

Muzyk występował podczas dużych wydarzeń muzyki klubowej, takich jak Sunrise Festival, Global Gathering, Godskitchen, Tunnel Electrocity czy Enhouse. Podczas sylwestrowej zabawy nie zabraknie też dźwięków saksofonu - wystąpi młody saksofonista Łukasz Juźko, laureat wielu konkursów i festiwali muzycznych.

Podczas toruńskiego Sylwestra poza hitami muzycznymi przygotowano także niecodzienny przysmak. Kamil Sakałus, toruński dziennikarz, pasjonat gotowania i autor serwisu "Kamil gotuje" przygotuje dla uczestników Sylwestra zupę piernikową, gotowaną "na żywo", w namiocie na Rynku Staromiejskim i bezpłatnie serwowaną.

- Pomysł na zupę piernikową przyszedł mi do głowy przypadkowo. Gotowałem powidła, ale śliwki były kiepskie, więc powidła wyszły rzadkie. Zacząłem szukać możliwości ich uratowania i trafiłem na przepis Macieja Nowickiego, który trochę zmodyfikowałem: dodałem masło, pierniki, czerwone wino, dużo przypraw korzennych i imbir - zdradził Kamil Sakałus.

W ten sposób powstała zupa piernikowa, która już wcześniej przypadła bardzo do gustu gościom warszawskich Targów Inicjatyw Kulturalnych i poznańskiego Festiwalu Smaku.

W pobliskiej Bydgoszczy władze miasta zrezygnowały w tym roku z organizowania ogólnomiejskiej imprezy sylwestrowej tłumacząc to koniecznością oszczędności. Jedynym akcentem wyjątkowej nocy będzie kilkuminutowy pokaz fajerwerków nad trwającą budową estakady i mostu im. Lecha Kaczyńskiego w centrum Bydgoszczy.

Z powodu zmiany pogody odwołano natomiast niecodzienny bal na stoku narciarskim w podbydgoskim Myślęcinku. Ocieplenie, które trwa od świąt Bożego Narodzenia spowodowało stopnienie całego śniegu, wytworzonego wcześniej armatkami i zamknięcie wyciągów.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)