Sposoby na wiosenne przesilenie
Kiedy nadchodzi wiosna, często czujemy rozdrażnienie, osłabienie, zmęczenie, bóle głowy, spadek odporności. Objawom tym, określanym przez lekarzy jako przesilenie wiosenne, możemy łatwo zaradzić wprowadzając niewielkie zmiany w diecie i trybie życia.
Proces adaptacji do nowych warunków trwa około 2-3 tygodni - powiedziała prof. Ludmiła Borodulin-Nadzieja, kierownik Katedry i Zakładu Fizjologii Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich we Wrocławiu.
Odczucia te są skutkiem procesów przestawiania się organizmu z jesienno-zimowego, "jałowego" biegu na rytm wiosenno-letni. Zmienia się wówczas sposób funkcjonowania układu krążenia, tętno, częstość oddychania oraz poziom hormonów, które wpływają na nastrój.
Co ciekawe, problemów związanych z wiosennym przesileniem nie odczuwają ludzie o wysokim poziomie agresji. Najgorzej zmiany te znoszą osoby starsze i słabe - wyjaśniła prof. Borodulin- Nadzieja.
Najlepszą metodą na przejście tego okresu jest aktywność. Nie należy poddawać się, podsypiać. Jako fizjolog zalecałabym umiarkowany wysiłek fizyczny, np. pozornie banalne spacery. One skutecznie pomogą nam osiągnąć równowagę - podkreśliła.
Fizjologiczną ceną, jaką płacimy za wiosenną gotowość do działania jest spadek odporności. Najlepiej byłoby oczywiście unikać infekcji, np. nie kontaktując się w tym czasie z osobami chorymi. Można też sięgnąć po zestaw witaminowy, ale najlepiej zadbać o zdrową dietę.
Po zimie mamy niedobory witamin i składników mineralnych, za to przybywa nam zbędnych kilogramów. Dlatego zmiany w diecie powinny polegać przede wszystkim na zrezygnowaniu z tłustych, smażonych mięs, zawiesistych sosów i zup na rzecz potraw zawierających duże ilości warzyw i owoców - - powiedziała Magdalena Makarewicz z Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła w Warszawie.
Jak podkreśliła, na wiosnę najlepiej korzystać z warzyw mrożonych. które są o wiele bogatsze w wartości odżywcze, witaminy i składniki mineralne niż przechowywane całą zimę warzywa korzeniowe. Warto też sięgać po owoce importowane - bogate w witaminę C cytrusy i banany. Owoce krajowe o tej porze roku nie mają zbyt wielkiej wartości.
W jadłospisie warto też uwzględniać kiełki, które stanowią źródło cennych witamin i składników mineralnych. Można je kupić lub hodować w domu. Samemu możemy też hodować natkę pietruszki i szczypiorek - wyliczała Makarewicz. Naszą odporność poprawiają także mleczne, fermentowane napoje, zawierające żywe kultury bakterii - dodała dietetyk.
Jak podkreślają specjaliści, aby wygrać z przesileniem wiosennym, dobrze jest też dbać o wypoczynek i spać przynajmniej osiem godzin na dobę. Pozwoli to szybko się zregenerować i odzyskać energię.