PolskaSposoby na wiosenne przesilenie

Sposoby na wiosenne przesilenie

Kiedy nadchodzi wiosna, często czujemy rozdrażnienie, osłabienie, zmęczenie, bóle głowy, spadek odporności. Objawom tym, określanym przez lekarzy jako przesilenie wiosenne, możemy łatwo zaradzić wprowadzając niewielkie zmiany w diecie i trybie życia.

Sposoby na wiosenne przesilenie
Źródło zdjęć: © PAP

22.03.2006 | aktual.: 22.03.2006 21:22

Proces adaptacji do nowych warunków trwa około 2-3 tygodni - powiedziała prof. Ludmiła Borodulin-Nadzieja, kierownik Katedry i Zakładu Fizjologii Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich we Wrocławiu.

Odczucia te są skutkiem procesów przestawiania się organizmu z jesienno-zimowego, "jałowego" biegu na rytm wiosenno-letni. Zmienia się wówczas sposób funkcjonowania układu krążenia, tętno, częstość oddychania oraz poziom hormonów, które wpływają na nastrój.

Co ciekawe, problemów związanych z wiosennym przesileniem nie odczuwają ludzie o wysokim poziomie agresji. Najgorzej zmiany te znoszą osoby starsze i słabe - wyjaśniła prof. Borodulin- Nadzieja.

Najlepszą metodą na przejście tego okresu jest aktywność. Nie należy poddawać się, podsypiać. Jako fizjolog zalecałabym umiarkowany wysiłek fizyczny, np. pozornie banalne spacery. One skutecznie pomogą nam osiągnąć równowagę - podkreśliła.

Fizjologiczną ceną, jaką płacimy za wiosenną gotowość do działania jest spadek odporności. Najlepiej byłoby oczywiście unikać infekcji, np. nie kontaktując się w tym czasie z osobami chorymi. Można też sięgnąć po zestaw witaminowy, ale najlepiej zadbać o zdrową dietę.

Po zimie mamy niedobory witamin i składników mineralnych, za to przybywa nam zbędnych kilogramów. Dlatego zmiany w diecie powinny polegać przede wszystkim na zrezygnowaniu z tłustych, smażonych mięs, zawiesistych sosów i zup na rzecz potraw zawierających duże ilości warzyw i owoców - - powiedziała Magdalena Makarewicz z Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła w Warszawie.

Jak podkreśliła, na wiosnę najlepiej korzystać z warzyw mrożonych. które są o wiele bogatsze w wartości odżywcze, witaminy i składniki mineralne niż przechowywane całą zimę warzywa korzeniowe. Warto też sięgać po owoce importowane - bogate w witaminę C cytrusy i banany. Owoce krajowe o tej porze roku nie mają zbyt wielkiej wartości.

W jadłospisie warto też uwzględniać kiełki, które stanowią źródło cennych witamin i składników mineralnych. Można je kupić lub hodować w domu. Samemu możemy też hodować natkę pietruszki i szczypiorek - wyliczała Makarewicz. Naszą odporność poprawiają także mleczne, fermentowane napoje, zawierające żywe kultury bakterii - dodała dietetyk.

Jak podkreślają specjaliści, aby wygrać z przesileniem wiosennym, dobrze jest też dbać o wypoczynek i spać przynajmniej osiem godzin na dobę. Pozwoli to szybko się zregenerować i odzyskać energię.

Źródło artykułu:PAP
Zobacz także
Komentarze (0)