Sławosz Uznański-Wiśniewski: tu jest wspaniale

- Tu jest wspaniale, najlepsze laboratorum, jakie mogliśmy sobie wymarzyć. Staram się zrobić maksymalnie dużo - powiedział Sławosz Uznański-Wiśniewski w trakcie wywiadu, którego udzielił wieczorem z kosmosu. Wiele osób będzie zaskoczonych tym, że podczas łączenia zaczął jeść jedno z polskich dań.

ZdjęcieZdjęcie Peggy Whitson i polskiego astronauty Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe | MP

W niedzielę przeprowadzono kolejne udane połączenie krótkofalarskie z Międzynarodową Stacją Kosmiczną (ISS).

Polski astronauta opowiedział o prowadzonych eksperymentach. - Czynią mnie bardzo dumnym, ale mamy dużo do zrobienia. Na przykład zbieramy dane z mózgu człowieka, a następnie maszyna interpretuje te dane i stara się wykonać określone zadania. To fascynujące - mówił w trakcie wywiadu transmitowanego przez Axiom Space.

Nasz astronauta wykonał ponad 70 proc. swojej misji. Dzisiaj skupił się na nanomateriałach oraz nagrywał specjalne filmy dla psychologów dla z Katowic, którzy sprawdzają, jak zachowuje się astronauta w kosmosie. W sobotę prowadzono prace nad innymi polskimi eksperymentami - Wireless Acoustics, podczas którego testowany jest system mierzenia hałasu, i MXene in LEO - sprawdzanie działania pulsometrów z czujnikami z nanomateriałów.

- Adaptujemy się, idzie to coraz lepiej. Ruszam się coraz szybciej, uczymy się. (...) Staram się fotografować każdy moment, to wspaniałe miejsce. (...) Trudno jest opisać jak wspaniały jest widok, staram się patrzeć na wszystkich - na dom, na Polskę - podkreślił.

- On ma reputację człowieka-selfie, robi sobie dużo selfie - wtrąciła obecna przy wywiadzie astronautka amerykańska Peggy Whitson.

W ramach ciekawostki w trakcie wywiadu Sławosz Uznański-Wiśniewski zdecydował się pokazać również to, co astronauci jedzą w trakcie misji. Wielu będzie zaskoczonych - astronauta wybrał wegetariańskie pierogi.

- Powiem Wam coś o pierogach. To polskie danie, jemy je na Boże Narodzenie, ale nie tylko. Gdzie nie mieszkałem na świecie - Szwajcarii, Norwegii, Anglii, Francji - robiłem pierogi i dawałem znajomym, by spróbowali. Teraz jem wegetariańskie pierogi z grzybami i kapustą - opowiadał w trakcie wywiadu polski astronauta.

Wybrane dla Ciebie
Gwałtowne załamanie pogody. Seria karamboli w Finlandii
Gwałtowne załamanie pogody. Seria karamboli w Finlandii
Kwaśniewski wyznał, jak Rosjanie go wkręcili w rozmowę z Poroszenką
Kwaśniewski wyznał, jak Rosjanie go wkręcili w rozmowę z Poroszenką
Łuna nad lotniskiem. Ogromny pożar w stolicy Bangladeszu
Łuna nad lotniskiem. Ogromny pożar w stolicy Bangladeszu
Eksplozja na tankowcu w Zatoce Adeńskiej. To mógł być pocisk
Eksplozja na tankowcu w Zatoce Adeńskiej. To mógł być pocisk
Tragiczna śmierć dziewczynek w szambie. Zrozpaczony ojciec zabrał głos
Tragiczna śmierć dziewczynek w szambie. Zrozpaczony ojciec zabrał głos
Były premier Kanady wskazuje zagrożenie dla demokracji
Były premier Kanady wskazuje zagrożenie dla demokracji
Wymowna grafika. Pokazuje skalę zajętych terenów w Ukrainie
Wymowna grafika. Pokazuje skalę zajętych terenów w Ukrainie
Reforma służby wojskowej. Rośnie zaniepokojenie rodziców
Reforma służby wojskowej. Rośnie zaniepokojenie rodziców
"Groźby" Trumpa podziałały na Putina. W tle sprawa Tomahawków
"Groźby" Trumpa podziałały na Putina. W tle sprawa Tomahawków
Pożar na pokładzie samolotu. Na nagraniu widać reakcję pasażerów
Pożar na pokładzie samolotu. Na nagraniu widać reakcję pasażerów
Putin stracił już milion żołnierzy. Inni - uciekają
Putin stracił już milion żołnierzy. Inni - uciekają
Ciało w wodzie bez ubrań. Tajemnicza śmierć pod Pszczyną
Ciało w wodzie bez ubrań. Tajemnicza śmierć pod Pszczyną