Śląskie. Z miłości do magicznego napoju. "Ruda kawka" będzie firmować kawę paloną w Wirku
Aleksandra Kuźmicka została zwyciężczynią konkursu na projekt etykiety i nazwę rudzkiej kawy. Z końcem maja "Ruda kawka" znajdzie się w ofercie miejscowej palarni kawy.
– Projekt kolorystycznie i tematycznie nawiązuje do miasta, a nazwa świetnie oddaje pochodzenie produktu – mówi Łukasz Pogorzelski, przewodniczący jury.
Organizatorem konkursu był Urząd Miasta Ruda Śląska, a głównym fundatorem nagród wirecka palarnia kawy. Na konkurs nadesłano 22 projekty.
– Propozycje były ciekawe i bardzo zróżnicowane. W projektach pojawiały się elementy górnicze, charakterystyczne obiekty miasta, a także zwierzęta, takie jak wiewiórka czy kawka – wylicza Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji rudzkiego magistratu.
Śląskie. Kawowy konkurs pierwszej palarni kawy w Rudzie Śląskiej
Zwycięski projekt będzie stanowił etykietę kawy, będącej mieszanką dwóch wysokogatunkowych ziaren arabica oraz robusta o profilu sensorycznym: czekolada mleczna, orzechy, praliny, nuta wiśniowa. Jego autorka otrzymała voucher o wartości 400 zł do wykorzystania w sklepie firmowym oraz zestaw materiałów promujących Rudę Śląską.
Pogoda na weekend. Nowa prognoza z IMGW. Wielka zmiana w niedzielę
Komisja postanowiła przyznać również nagrodę specjalną. Otrzymał ją Karol Pieter za projekt "Popołedniu we Werdonie". Etykieta jego autorstwa znajdzie się na limitowanej edycji kawy.
– Ta nazwa i projekt związane są z dzielnicą Wirek, w której działamy. W lipcu obchodzimy rok działalności i z tej okazji chcemy zaproponować klientom nowy smak – mówi Łukasz Pogorzelski.
Śląskie. Koszyk lokalnych produktów "wyłonaczonych w Rudzie Ślonskij"
Kawa, której nazwa została wyłoniona w konkursie, produkowana jest w palarni w dzielnicy Wirek. – Pierwsza palarnia kawy w Rudzie Śląskiej powstała z wielkiego zamiłowania do tego napoju. Chcemy, aby nasze produkty kojarzyły się z miejscem, w którym powstają, dlatego wpadliśmy na pomysł, żeby jedna z mieszanek miała nazwę związaną z Rudą Śląską – mówi Łukasz Pogorzelski z rudzkiej palarni kawy.
– Rudzkie wędliny, chleb, smalec, a nawet piwo to kulinarna wizytówka miasta, produkty, które rozsławiają Rudę Śląską. Docelowo chcielibyśmy stworzyć koszyk lokalnych produktów "wyłonaczonych w Rudzie Ślonskij", ze spójną kolorystyką i grafiką etykiet oraz nazwami nawiązującymi do dziedzictwa naszego miasta – deklaruje Krzysztof Piecha.