Śląskie. Z miłości do magicznego napoju. "Ruda kawka" będzie firmować kawę paloną w Wirku
Aleksandra Kuźmicka została zwyciężczynią konkursu na projekt etykiety i nazwę rudzkiej kawy. Z końcem maja "Ruda kawka" znajdzie się w ofercie miejscowej palarni kawy.
– Projekt kolorystycznie i tematycznie nawiązuje do miasta, a nazwa świetnie oddaje pochodzenie produktu – mówi Łukasz Pogorzelski, przewodniczący jury.
Organizatorem konkursu był Urząd Miasta Ruda Śląska, a głównym fundatorem nagród wirecka palarnia kawy. Na konkurs nadesłano 22 projekty.
– Propozycje były ciekawe i bardzo zróżnicowane. W projektach pojawiały się elementy górnicze, charakterystyczne obiekty miasta, a także zwierzęta, takie jak wiewiórka czy kawka – wylicza Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji rudzkiego magistratu.
Śląskie. Kawowy konkurs pierwszej palarni kawy w Rudzie Śląskiej
Zwycięski projekt będzie stanowił etykietę kawy, będącej mieszanką dwóch wysokogatunkowych ziaren arabica oraz robusta o profilu sensorycznym: czekolada mleczna, orzechy, praliny, nuta wiśniowa. Jego autorka otrzymała voucher o wartości 400 zł do wykorzystania w sklepie firmowym oraz zestaw materiałów promujących Rudę Śląską.
Komisja postanowiła przyznać również nagrodę specjalną. Otrzymał ją Karol Pieter za projekt "Popołedniu we Werdonie". Etykieta jego autorstwa znajdzie się na limitowanej edycji kawy.
– Ta nazwa i projekt związane są z dzielnicą Wirek, w której działamy. W lipcu obchodzimy rok działalności i z tej okazji chcemy zaproponować klientom nowy smak – mówi Łukasz Pogorzelski.
Śląskie. Koszyk lokalnych produktów "wyłonaczonych w Rudzie Ślonskij"
Kawa, której nazwa została wyłoniona w konkursie, produkowana jest w palarni w dzielnicy Wirek. – Pierwsza palarnia kawy w Rudzie Śląskiej powstała z wielkiego zamiłowania do tego napoju. Chcemy, aby nasze produkty kojarzyły się z miejscem, w którym powstają, dlatego wpadliśmy na pomysł, żeby jedna z mieszanek miała nazwę związaną z Rudą Śląską – mówi Łukasz Pogorzelski z rudzkiej palarni kawy.
– Rudzkie wędliny, chleb, smalec, a nawet piwo to kulinarna wizytówka miasta, produkty, które rozsławiają Rudę Śląską. Docelowo chcielibyśmy stworzyć koszyk lokalnych produktów "wyłonaczonych w Rudzie Ślonskij", ze spójną kolorystyką i grafiką etykiet oraz nazwami nawiązującymi do dziedzictwa naszego miasta – deklaruje Krzysztof Piecha.