Chorzów. Światowy Dzień Siania Dyni
Karoca Kopciuszka, przerażający lampion na Halloween czy przepyszna zupa krem. Wszystkie znane na całym świecie i wykonane z tego samego ”materiału”. ”Materiału”, który w ostatnich latach cieszy się u nas coraz większą popularnością.
Importujemy ją i eksportujemy, z roku na rok w coraz większych ilościach. Daje duże plony, jest łatwa w uprawie i niedroga w wyhodowaniu. Poza tym, można ją przechowywać przez kilka miesięcy, dzięki czemu w sezonie jesienno-zimowym staje się bogatym źródłem witamin (A, B1, B2 czy C).
Jej pomarańczowy miąższ zawiera dużo karotenu oraz składników mineralnych, takich jak fosfor, żelazo, wapń, potas czy magnez. Nie ma wymagań klimatycznych, dlatego jej nasiona kiełkują w temp. powyżej 12 st. C już po tygodniu. Wystarczy, że wsadzimy je w jakieś słoneczne miejsce.
O tych i wielu innych cennych wskazówkach, jak radzić sobie z uprawą dyni mówili podczas sadzenia dyni społecznicy z Chorzowa. W niedzielę na skwerach, klombach i nieużywanych skrawkach ziemi, dzięki młodzieżowej delegacji radnych i radnych-seniorów, na terenie całego miasta pojawiły się nowe sadzonki.
Wszystko w ramach Światowego Dnia Siania Dyni. Kilka dni wcześniej, każdy chętny do wzięcia udziału w akcji, mógł za darmo odebrać nasiona dyni olbrzymiej Ambar. Na specjalnie przygotowanym filmiku instruktażowym wyjaśniono, jak precyzyjnie poradzić sobie z tym zadaniem. Każdy z mieszkańców miał także szansę wciąć udział w konkursie na najlepsze zdjęcie. Na zwycięzców czekają nagrody.