Serek kozi z Wołczkowa trafił do Brukseli
Ser kozi z podszczecińskiego Wołczkowa może wypromować zachodniopomorskie w Brukseli. Prowadząca gospodarstwo ekologiczne hodowli kóz Lidia Ordysińska otrzymała propozycję dostarczania serków kozich do restauracji Parlamentu Europejskiego. Zamówienie opiewa na 200 kilogramów tygodniowo.
20.05.2008 | aktual.: 20.05.2008 05:01
Lidia Ordysińska mówi, że jej produkt znany jest za granicą, gdyż promowała go na targach ekologicznych. Ser kozi został dostrzeżony między innymi podczas tagów żywności ekologicznej w Norymberdze.
Ser znalazł uznanie w unijnej stolicy po tym, jak do gospodarstwa Lidii Ordysińskiej trafiła działaczka, zajmująca się promocją polskich ekoproduktów.
Zmartwieniem Lidii Ordysińskiej jest teraz sprostanie temu zamówieniu. Ale zapewnia, że z kontraktu dla Brukseli na pewno się wywiąże. Dwa pierwsze transporty koziego sera spod Szczecina są już w drodze do Brukseli.