Uwaga! Wykryto bakterie Salmonelli w chałwie sezamowej
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ważne ostrzeżenie dotyczące wykrycie bakterii Salmonella w chałwie sezamowej.
W wyniku dalszych działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniami publicznymi z dnia 03.01.2024 r. oraz z dnia 15.01.2024 r. wykryto obecność Salmonella również w innych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez podmiot Elis Ali Eski.
Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, w trakcie kontroli urzędowej stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych. W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości "najlepiej spożyć przed 09.07.2025" oraz datami wcześniejszymi.
Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów
Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności, nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku oraz ich zniszczenie. Producent podjął działania zmierzające do wycofania produktów z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów
Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie produkty, nie powinni ich spożywać. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem "SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE".
Źródło: Lublin112