Uwaga! Wykryto bakterie Salmonelli w chałwie sezamowej

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ważne ostrzeżenie dotyczące wykrycie bakterii Salmonella w chałwie sezamowej.

Chałwa
Chałwa
Źródło zdjęć: © lublin112 | GIS

24.01.2024 11:01

W wyniku dalszych działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniami publicznymi z dnia 03.01.2024 r. oraz z dnia 15.01.2024 r. wykryto obecność Salmonella również w innych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez podmiot Elis Ali Eski.

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, w trakcie kontroli urzędowej stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych. W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości "najlepiej spożyć przed 09.07.2025" oraz datami wcześniejszymi.

Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów

Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności, nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku oraz ich zniszczenie. Producent podjął działania zmierzające do wycofania produktów z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów

Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie produkty, nie powinni ich spożywać. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem "SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE".

Źródło: Lublin112

Źródło artykułu:lublin112.pl
Zobacz także
Komentarze (6)