PolskaRuszył poznański festiwal jedzenia "Culinary Fest"

Ruszył poznański festiwal jedzenia "Culinary Fest"

Przez cały tydzień w wybranych poznańskich restauracjach i kawiarniach można spróbować wyjątkowych dań w ustalonej, niskiej cenie.

Culinary Fest to festiwal oparty na międzynarodowej akcji „Restaurant Week” organizowanej w wielu miastach na świecie. Pomysł jest prosty -chodzi o to, aby zachęcić mieszkańców do poznawania kuchni kolejnych lokali gastronomicznych, do czego mają zachęcać wcześniej ustalone, niskie ceny dań.

W Poznaniu Culinary Fest ma się odbywać czterokrotnie w ciągu roku, a każda edycja ma mieć swój temat przewodni, który narzuci charakter menu. Tematem edycji, która właśnie się rozpoczęła i potrwa do niedzieli są "kontrasty". Festiwal ma dwie sekcje - menu restauracyjne (zupa + danie główne) oraz menu kawiarniane (deser + napój).

Za menu restauracyjne zapłacimy tylko 15 zł, a za kawiarniane 10 zł. W obu przypadkach płacimy jednak za dania w tzw. porcjach degustacyjnych. Do spróbowania są jednak prawdziwe frykasy. Restauracja Czerwone Sombrero kusi zupą kremem z cukinii z białą czekoladą, uprażonymi migdałami i listkiem mięty oraz "kurką wpuszczoną w maliny", czyli filetem z kurczaka zapiekanym z malinami i mozzarellą, podanym z białym ryżem, zielonym groszkiem i sałatą z oliwą. Z kolei Szachownica zaprasza na chłodnik jagodowy z pomarańczową pianą oraz sandacza na vinaigrette malinowym z czarnym makaronem, krewetką i sorbetem z kiwi.

W sekcji kawiarnianej Ghiacci poleca orzeźwiający napój imbirowo-cytrynowo-ziołowy oraz lodowe sushi o unikalnych orientalnych smakach, a Tośka Cantine na kolorową pannę Cottę z sosem karmelowym z chilli i bezalkoholowe mohito ogórkowe.

Nieodłącznym elementem festiwalu jest współzawodnictwo. Menu zgłoszone do konkursu podlega ocenom publiczności biorącej udział w Culinary Fest. Każda edycja kończy się ogłoszeniem zwycięzców w obu kategoriach.

Menu poszczególnych lokali jest dostępne na stronie www.facebook.com/CulinaryFest.

Restauracje i kawiarnie biorące udział w Culinary Fest:

SEKCJA RESTAURACYJNA

- Czerwone Sombrero Pasaż Apollo, ul. Piekary 17
- Flavoria - Hotel Andersia, Plac Andersa 3
- Hanami Sushi, al. Marcinkowskiego 16
- Konfitura, św. Marcin 24 (Galeria MM)
- NIFTY No. 20, ul. Żydowska 20
- Pastela 23, ul. Lutego 40 (róg Zamkowej)
- Petit Paris, ul. Półwiejska 32 (Stary Browar, Szachownica)
- Toga, pl. Wolności 13A (Budynek Arkadii)
- Tośka Cantine, ul. Aleksandra Fredry 9 (Teatr Wielki)
- Voyager Wine Club, al. Marcinkowskiego 16
- Wielkie Żarcie, ul. Zamkowa 7
- Zagroda Bamberska, ul. Kościelna 43
- Czerwone Sombrero, Stary Rynek 2
- Kuchnia dla Dragona, ul. Zamkowa 3
- Pod Lampionami, ul. Woźna 19/20
- Restauracja Bez Nazwy, ul. Taczaka 23
- Szachownica, ul. Wroniecka 18

SEKCJA KAWIARNIANA
- Cafe Przymiarka, ul. Wyspiańskiego 15
- Ghiacci, ul. Półwiejska 32 (Stary Browar, Szachownica)
- Lavenda, ul. Wodna 3/4
- Pastela 23, ul. Lutego 40 (róg Zamkowej)
- Petit Paris, ul. Półwiejska 32 (Stary Browar, Szachownica)
- Tośka Cantine, ul. Aleksandra Fredry 9 (Teatr Wielki)
- Babki Cafe, ul. Kramarska 21/2
- Cicha Kuna, św. Marcin 30
- Pod Lampionami, ul. Woźna 19/20

Źródło artykułu:WP Wiadomości
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)