Przepis na pańską skórkę. Jak przygotować przysmak na Wszystkich Świętych?

Pańska skórka to tradycyjny cukierek sprzedawany na Wszystkich Świętych przy cmentarzach. Przepis na pańską skórkę nie uległ zmianie od pokoleń. Dowiedz się, jak samodzielnie zrobić pańską skórkę.

Przepis na pańską skórkę. Jak przygotować przysmak na Wszystkich Świętych?
Źródło zdjęć: © East News | Maciej Luczniewski/REPORTER

31.10.2019 15:59

Pańska skórka – przepis krok po kroku

Pańska skórka to słodki, prostokątny, różowo-biały cukierek domowej roboty. Tradycyjnie możemy go spotkać na cmentarzach w Warszawie w okresie Wszystkich Świętych, a także na Starym Mieście czy pod Halą Mirowską. Niegdyś sprzedawano go dzieciom, które bolało gardło. Z niewyjaśnionych przyczyn pańska skórka zniknęła z aptek i odtąd pojawia się głównie w okolicach cmentarzy.

Aby zrobić pańską skórkę, potrzebujesz 1 kilograma cukru i miodu, białka z 6 do 8 jaj, 1-2 łyżki soku z cytryny, 1 szklanki wody, 1 łyżki soku malinowego, syropu różanego albo innej jadalnej substancji mogącej służyć za barwnik.

  • Wsyp do garnka cukier, dodaj wodę i miód.
  • Gotuj i mieszaj, aż masa stwardnieje.
  • Ubij pianę z białek.
  • Dodaj do piany miksturę z garnka. Cały czas ubijaj.
  • Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Połowę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Drugą połowę masy wymieszaj z sokiem malinowym lub syropem różanym. Następnie przełóż ją do formy.
  • Poczekaj, aż masa wystygnie, a potem włóż ją do lodówki na całą noc.
  • Gdy pańska skórka stwardnieje, potnij ją na kawałki i jeśli chcesz rozłożyć stragan, zawiń je w pergaminowy papier.

Pańska skórka. Co oznacza jej nazwa? Ciekawostki o pańskiej skórce

Pańska skórka od 2008 roku wpisana jest na listę produktów tradycyjnych. Jej nazwa wynika z tego, że gotowy wypiek ma przypominać cerę młodych kobiet. Przed wojną doświadczeni producenci kroili ją na kawałki siekierą.

W Warszawie pańska skórka spotykana jest od końca XIX wieku. Smakołyk ten poza stolicą właściwie nie jest znany. W Lublinie na cmentarzach sprzedaje się szczypki, w Krakowie – turecki miodek. Jedna sztuka (15 gramów) pańskiej skórki ma wartość energetyczną około 100 kalorii.

Zobacz także
Komentarze (0)