Trwa ładowanie...
27-10-2010 11:35

Pracujący Polak jest głodny i zły

68% Polaków nie ma czasu na spożywanie głównego posiłku w pracy, niemal co druga osoba (39,7%) żywi się jedynie kanapkami, a co dziesiąta w pracy nie je nic - wynika z badania zrealizowanego przez Instytut Badania Opinii Publicznej Homo Homini.

Pracujący Polak jest głodny i złyŹródło: Jupiterimages
d3myra5
d3myra5

Mimo iż 90% ankietowanych ma świadomość, że regularne jedzenie jest bardzo ważne i znacznie poprawia koncentrację w pracy, a 29,7% badanych deklaruje, że chce się zdrowo odżywiać, sondaż pokazuje, że przeważająca większość Polaków (68%) nie ma czasu wychodzić z pracy, by zjeść.

Prawie połowa ankietowanych (42,1%) deklaruje, że spożywa dwa posiłki w czasie pracy, jedna trzecia Polaków (33,3%) je tylko jeden posiłek w ciągu całego dnia pracy, zwykle są to kanapki - 39,7%, owoce - 14,9%, sałatki - 9,5% lub obiady przynoszone do pracy z domu - 7,9%.

Według doktora Tomasza Sobierajskiego, socjologa z Uniwersytetu Warszawskiego, taki obraz współczesnego, pracującego Polaka wynika przede wszystkim ze złych nawyków żywieniowych oraz z faktu, że Polacy nie odczuwają jeszcze konieczności zapewnienia sobie przerwy na lunch.

- Często mamy poczucie, że musimy być dobrymi pracownikami, a dobry pracownik to taki, który nie odchodzi z miejsca pracy. Z drugiej strony ciągle mamy do czynienia z poczuciem wstydu. Skoro nikt z mojego otoczenia nie je, to ja również nie będę jadł. Szczególnie widoczne jest to wśród kobiet - tłumaczył socjolog.

d3myra5

To przekonanie ma swoje odzwierciedlenie w badaniach, gdyż jedynie 4% respondentów odchodzi od stanowiska pracy, aby zjeść pełen obiad, a co dziesiąty badany nie je wcale.

Za główne przyczyny swej "głodówki" w pracy Polacy uważają: spożywanie posiłków, ale już po pracy - 36,8%, brak czasu - 28,6%., nieodczuwanie głodu - 18,3%. 12,3% pytanych osób nie je w miejscu pracy, ponieważ nikt z ich otoczenia tego nie robi.

W przypadku braku czasu na jakikolwiek posiłek, respondenci radzą sobie z głodem pijąc kawę - 26%, pijąc wodę - 21,8%, lub paląc papierosy - 13%.

Najczęstszą żywieniową praktyką wśród badanych jest przynoszenie jedzenia z domu (63,5%) lub zaopatrywanie się w pobliskich sklepach (20,2%.).

d3myra5

Blisko co trzeci badany (29,7%) chciałby w pracy odżywiać się zdrowo, 16,6% respondentów ceni sobie smak potraw, zaś 14,7% ankietowanych deklaruje, że chciałoby spożywać posiłki regularnie.

Ogólnopolskie badanie "Co Polacy jedzą w pracy?" zrealizowane przez Instytut Badania Opinii Publicznej Homo Homini na zlecenie LightBox przeprowadzono w dniach 15-20 sierpnia na reprezentatywnej próbie 1000 Polaków pracujących na stanowiskach umysłowych. Badanie przeprowadzono w największych miastach Polski: Warszawie, Katowicach, Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku i Krakowie.

d3myra5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3myra5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj