PolskaPoznań. Mniejsza produkcja rogali świętomarcińskich

Poznań. Mniejsza produkcja rogali świętomarcińskich

Tradycja przegrywa z koronawirusem. W tym roku mniej niż zwykle rogali świętomarcińskich wyprodukują cukiernie w Poznaniu. Rogale świętomarcińskie są tradycyjnym przysmakiem poznaniaków, kupowanym 11 listopada w dzień imienin św. Marcina.

Poznań. Mniejsza produkcja rogali świętomarcińskich
Poznań. Mniejsza produkcja rogali świętomarcińskich
Źródło zdjęć: © PAP | Jakub Kaczmarczyk

W tym roku ze względu na pandemię koronawirusa na świecie i obecnie trwającą drugą falę koronawirusa w Polsce, w Poznaniu nie odbędzie się coroczna impreza. Mniej niż zwykle rogali świętomarcińskich wyprodukują cukiernie. Producenci przyznają, że spożycie rogali w okolicy 11 listopada może być mniejsze nawet o kilkadziesiąt procent niż zawsze.

Rogale Świętomarcińskie. Tradycja przegrywa z koronawirusem

- W tym roku ze względu na pandemię COVID-19 zamówienia rogali składane przez firmy są mniejsze nawet o 90 proc. Sytuacji nie poprawiają też obostrzenia nałożone na lokale gastronomiczne. Jego firma od dawna sprzedaje rogale przez internet, ale nie jest to znaczący kanał dystrybucji, powiedział w rozmowie z PAP Robert Einbacher z poznańskiej cukierni Kandulski

Rokrocznie 11 listopada w dzień imienin św. Marcina, na głównej ulicy w Poznaniu odbywała się parada, był też kiermasz rogali. W ten tradycyjny smakołyk zaopatrują się nie tylko poznaniacy, ale także przyjezdni. Według niektórych szacunków, w okolicach 11 listopada mieszkańcy i turyści zjadają łącznie nawet ok. 1 mln tego regionalnego przysmaku.

Poznańskie cukiernie pomimo obowiązujących obostrzeń zapraszają do siebie po ten przysmak. Część z tych miejsc oferuje też bezpłatny dowóz do klienta, w ofercie proponuje od kilku do kilkunastu rogali.

Rogale Świętomarcińskie są certyfikowane

Co roku na potrzeby poznaniaków, Polaków i smakoszy na całym świecie rogale wytwarza około 100 certyfikowanych producentów z regionu. W tym roku certyfikaty uprawniające do produkcji rogali świętomarcińskich przyznano niespełna 90 podmiotom.

Rogale świętomarcińskie muszą spełniać jasno określone wymagania. Do ich wyrobu używa się ciasta półfrancuskiego wypełnionego nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. Waga nie powinna przekroczyć 250 gramów.

Od 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński jest produktem chronionym w UE.

Koszt rogali może być w tym roku nieco większy niż zwykle. Wszystko za sprawą droższych surowców. Kilogram rogali może kosztować, w zależności od pracowni od ok. 40 do 47 zł.

Rogale Świętomarcińskie. Historia

Tradycja wypieków rogali świętomarcińskich w Poznaniu pochodzi z końca XIX wieku. Według podań, gdy zbliżał się 11 listopada, ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod wezwaniem św. Marcina zaapelował do wiernych, by wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik przygotował na odpust rogale w kształcie podkowy, którą według legendy miał zgubić koń św. Marcina. Bogatsi poznaniacy kupowali rogale, a biedni dostawali je za darmo.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (38)