ŚwiatPoziom głodu na świecie rośnie. ONZ alarmuje

Poziom głodu na świecie rośnie. ONZ alarmuje

W 2020 roku odnotowano "dramatyczny wzrost" poziomu głodu na świecie - poinformowała Organizacja Narodów Zjednoczonych. Wnioski z raportu wskazują, że wpływ na pogarszającą się sytuację miała przede wszystkim epidemia koronawirusa.

Poziom głodu na świecie rośnie. ONZ Alarmuje
Poziom głodu na świecie rośnie. ONZ Alarmuje
Źródło zdjęć: © Getty Images | Arif Hudaverdi Yaman/Anadolu Agency
Radosław Opas

Raport na temat głodu na świecie przygotowało wspólnie pięć agencji ONZ. Eksperci stwierdzili, że w 2020 roku wskaźnik wzrostu głodu przewyższył światowy wzrost populacji. Szacuje się, że osoby niedożywione stanowią aż 10 proc. całej populacji globu.

Najwięcej niedożywionych ludzi przybyło w Afryce. Na głód cierpi tam 21 proc. ludzi, czyli 282 miliony mieszkańców kontynentu. Do przedstawionych danych odniósł się sekretarz generalny ONZ Antonio Guterres, który powiedział, że w ubiegłym roku problem głodu dotyczył od 720 do 811 milionów ludzi na świecie. Jeszcze w 2019 roku liczba ta była mniejsza o 161 milionów.

- Pomimo 300-procentowego wzrostu światowej produkcji żywności od połowy lat 60., niedożywienie jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do skrócenia średniej długości życia. W świecie obfitości nie ma usprawiedliwienia dla faktu, iż miliardy ludzi nie mają dostępu do zdrowej diety. To jest niedopuszczalne - stwierdził szef ONZ.

Zobacz też: Koronawirus na świecie. Dramatyczne dane o globalnej liczbie zgonów

Raport ONZ ws. głodu. Miliardy ludzi bez dostępu do zdrowej diety

Z raportu wynika też, że ponad 2,3 miliarda ludzi (30 proc. światowej populacji) nie mogło liczyć na całoroczny dostęp do odpowiedniej żywności. Przez ostatni rok wskaźnik ten wzrósł identycznie, jak w ciągu ostatnich pięciu lat.

Wśród przyczyn pogłębiającego się kryzysu żywnościowego wymienia się m.in. epidemię koronawirusa. Eksperci szacują, że 149 milionów dzieci poniżej 5. roku życia nie rośnie tak, jak powinno.

"Całe 3 miliardy dorosłych i dzieci pozostaje odciętych od zdrowej diety, głównie z powodu nadmiernych kosztów (…). W wielu częściach świata pandemia wywołała brutalne recesje i zagroziła dostępowi do żywności. Jeszcze przed pandemią głód się rozprzestrzeniał; postępy w zakresie niedożywienia są opóźnione" - napisano w raporcie.

Źródło artykułu:PAP
onzproblem głoduafryka
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (22)