Polsko-niemiecki spór o kabanosy rozwiąże KE
Komisja Europejska skłania się, na wniosek Polski, do zarejestrowania w Unii Europejskiej kabanosów przyznając im certyfikat "Gwarantowana Tradycyjna Specjalność". Przeciw są producenci w Niemczech.
- Taka rejestracja nie ogranicza geograficznie terenu produkcji danego wyrobu - powiedział rzecznik KE ds. rolnictwa Roger White.
Rzecznik nie chciał przesądzić, jaka będzie ostateczna decyzja KE w sprawie polskiego wniosku. Nieoficjalnie urzędnicy KE twierdzą jednak, że polscy wnioskodawcy, Ministerstwo Rolnictwa i Związek Polskie Mięso, mogą liczyć na przychylność, skoro - jak sami wskazują - znak ten nie ogranicza wytwarzania produktów pod daną nazwą. Jest tylko formą wyróżnienia tych wyrobów, które powstają według określonej receptury i spełniają wysokie standardy.
W praktyce oznacza to, że niemieccy producenci będą mogli nadal produkować kabanosy, ale bez możliwości opatrywania ich unijnym logo. Tak jest np. z serem mozzarella, produkowanym nie tylko we Włoszech, ale także w wielu innych krajach, w tym w Polsce.
Decyzja KE ma zapaść w ciągu kilku miesięcy.