Rozpoczął się 174. Oktoberfest
W Monachium rozpoczął się bawarski festyn ludowy piwoszy. Do 7. października organizatorzy spodziewają się sześciu milionów gości z całego świata.
Imprezę zainaugurowało symboliczne odbicie przez burmistrza Monachium szpunta z beczki piwa. Przy pięknej, słonecznej pogodzie tysiące Bawarczyków ruszyło na monachijskie błonia, gdzie czeka na nich czternaście hal piwnych gotowych pomieścić jednorazowo sto tysięcy ludzi.
Litrowy kufel piwa, słynny Mass, kosztuje w tym roku prawie 8 euro. Obowiązkową przekąską do piwa jest bawarski precel lub biała rzodkiew. Bardziej głodnym 12 tysięcy kelnerów i kucharzy serwuje typowe bawarskie potrawy - takie jak pieczeń wieprzowa z knedlami, golonka czy po prostu kurczak z grilla. W każdej hali przygrywa bawarska kapela, a tańczący na stołach goście nie są rzadkim widokiem.
Popularność monachijskiego festynu jest tak duża, że linie lotnicze organizują nawet specjalne loty dla australijskich piwoszy, którzy zazwyczaj okupują przez cały festyn jedną z hal.