Polak robi najlepsze sushi na Wyspach
26-letni Norbert Kłosowski zdobył srebrny medal w Walijskich Międzynarodowych Mistrzostwach Kulinarnych. Wygrał w kategorii na najlepsze sushi.
Pół godziny mieli zawodnicy na przygotowanie trzech odmian japońskiego sushi, udekorowanie potrawy i zaprezentowanie jej na talerzach w Welsh International Culinary Championships, które miały miejsce 16-18 lutego 2010 roku. Polak wyrobił się w ciągu 29 minut i 33 sekund. - W czasie trwania zawodów każdego uczestnika oglądało dwóch sędziów kucharzy oraz jeden sędzia, którego zadaniem było punktowanie czystości każdego zawodnika - czy pracuje schludnie i nie zostawia po sobie bałaganu - mówi portalowi MojaWyspa.co.uk Norbert Kłosowski.
Jury oceniało potrawy pod kątem klasycznego smaku i tego, czy zawodnicy potrafią zaprezentować sushi według japońskiego stylu. Aby konkurentom było łatwiej, przed konkursem każdy mógł ugotować ryż niezbędny do przygotowana sushi, zaś pozostałe składniki i sprzęt dostarczyli organizatorzy imprezy.
26-letni Polak zdobył srebrny medal ex aequo z doświadczonym szefem kuchni japońskiej z Filipin, który potrawy japońskie serwuje już od ośmiu lat. W konkurencji nie przyznano złotego medalu, a poza srebrnymi jeden zawodnik otrzymał wyróżnienie. - Wyróżnienie otrzymał jeden zawodnik ze szkoły kucharskiej, a następnie sędziowie wyczytali moje nazwisko. Bardzo miło się zdziwiłem, że zostałem tak wysoko oceniony - opowiada Kłosowski.
Norbert Kłosowski mieszka w Walii już ponad pięć lat i już trzeci rok uczęszcza do szkoły gastronomicznej. Na co dzień pracuje w Castle Hotel w Conwy. Jego mentorem i głównym szefem jest Graham Tinsley, jeden z założycieli i głównych przedstawicieli walijskiej organizacji kucharzy. Szef Norberta jest również odpowiedzialny za przygotowywanie kilka razy w ciągu roku obiadów dla królowej Elżbiety II.
Norbert Kłosowski chętnie odpowie na pytania dotyczące pracy, bankietów itp. Zainteresowane osoby mogą zwracać się bezpośrednio do niego pisząc na e-mail: norbertklosowski@yahoo.co.uk
Katarzyna Kozak